Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Van, ahol mínusz 42 fokban sem áll meg az élet

Finnmark
Esett egy kis hó Kautokeinóban
Vágólapra másolva!
Miközben idehaza az egész ország érdeklődéssel (és némi félelemmel) várja a hétvégi erős széllel kísért mínusz 20 fokot, szerdán Európa több pontján is mínusz 30-35 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Európa leghidegebb régiója ezúttal a norvég és finn Lappföld közepe, az ott élőknek azonban a szemük sem rebben, ha ennyire hideg van. Legfeljebb az is befagy. 
Vágólapra másolva!

A norvég újságok és internetes oldalak ma reggel arról számoltak be, hogy a Finnmark megyében (ez nem Finnországban van, hanem Norvégiában) található Karasjokban és Kautokeinóban szerdán hajnalban mínusz 41-42 fokot mértek.

Ezzel a hőmérséklettel a két, számik (lappok) által lakott település lett Európa leghidegebb pontja.

Nem sokkal maradt el mögöttük a finnországi Muonio, ahol tegnap délben mínusz 40 fokot mutattak a hőmérők. Mára kicsit melegedett az idő, csütörtökön délelőtt csak mínusz 33 fok volt a finn városban, miközben reggel még mínusz 41,6 fokot mértek.

Életkép a mínusz 41 fokos Karasjokból, Norvégiából Forrás: Cultura Creative/Cultura/Philip Lee Harvey/Philip Lee Harvey

Ez majdnem húsz fokkal hidegebb annál, amit a hétvégére Magyarország területére jósolnak a meteorológusok. Azt hihetnénk, hogy a rendkívüli körülmények között ilyenkor megáll az élet Lappföldön, holott erről szó sincsen.

2012 februárjában nekem is szerencsém volt átélni, milyen az, amikor délben mínusz 36 fok van.

A svéd Lappföld egyik kisvárosában, Jokkmokkban megrendezett hagyományos számi kézműves vásár első napján fogadta ez az idő a látogatókat. A távolsági autóbusz percnyi késés nélkül érkezett meg Kirunából, nehézséget legfeljebb az jelentett, hogy a sofőr nem tudta a hatalmas szélvédő teljes felületét jégteleníteni.

Az autóbusz hőmérője mínusz 34 fokot mutat Jokkmokkban Forrás: Lantos Gábor

Ilyen időben – ha nincs szél – akár egy órát is a szabadban tud tölteni az, aki nincs hozzászokva ehhez az időhöz. Ugyanakkor nagyon óvatosnak kell lenni.

Puszta kézzel semmilyen fémtárgyhoz nem szabad hozzáérni, mert abban a pillanatban súlyos égési sérüléseket szenved az ember.

Pontosabban a lenyúzott bőrét szemlélheti az ujján, ha kesztyű nélkül ér hozzá bármilyen fémhez. Mínusz 40 fokban a kiöntött víz már nem folyékony halmazállapotban ér földet, miközben a szemünk elé vékony hártyaréteg ereszkedik le. Ezt is átéltem, amikor egy kutyák által húzott szánnal suhantam a lappföldi erdőben.

A svéd újságokban is téma volt a 2012-es rendkívüli hideg, a jokkmoki mínusz 34 fok Forrás: Lantos Gábor

Térjünk most vissza a norvégiai Karasjokba, ahol szerdán hajnalban mínusz 41,6 fokot mértek. Ha ránézünk a térképre, látjuk, hogy ez a város, valamint Kautokeiono is, a norvég tengerparttól távol esik.

Zárt terület ez, ahová északról akadálytalanul törnek be a jeges légáramlatok. A térképről az is látszik, hogy Tromsö városa valamivel északabbra helyezkedik el Karasjoknál, ott mégis akár 30 fokkal melegebb van, a Lappföld norvégiai részének belső területein.

Ennek egyszerű az oka, a tenger melletti sávban a észak-atlanti tengeráramlás melegíti a vidéket, de az áramlat hatása Karasjokig már nem ér el.

Miközben Karasjokban szerdán hajnalban mínusz 41 fok volt, Tromsőben kellemesen „meleg”, mínusz 9-10 fokos időben élvezték a telet az ott lakók.

Kona János evangélikus lelkész a norvégiai Tana városában él. Ezen a településen szerdán nem jártak az iskolabuszok.

Egy hétköznapi pillanat Karasjokban Forrás: Lantos Gábor

"Ez nem azt jelenti, hogy a tanítás szünetelt" - mondta az Origónak Kona János. "Nálunk nagyon sok gyerek él a tanyákon, van, ahol csak egy ház van, majd kilométerekre semmi.

Ilyenkor a szülők autóval viszik a gyerekeket a suliba, de sokan otthon maradnak. Az ilyen időjárási körülmények közepette ez itt természetes."

A rendkívül hideg éjjeleken az ott élők gyakran gyönyörködhetnek az északi fényben. A kép még az őszi időszakban készült Muonióban. Az északi fény azonban nemcsak mínusz 25 fokban látható Forrás: robertharding/Robert Canis/Robert Canis

„A szerdai volt az idei tél első igazi kemény napja” – jelentette ki Anita Ager-Wick norvég meteorológus. „A Spitzbergák, azaz észak felől érkező erős szél hozta ezt a hideget, amely az évnek ebben az időszakában egyáltalán nem szokatlan errefelé.

Néhány nap múlva jelentős felmelegedés várható, a hét végére mínusz 10 fokra szelídülhet a hideg, ami azért viseli meg az embereket, mert pár nap alatt 25-30 fokos hőmérséklet-különbséggel kell szembe nézniük. Ez pedig a legedzettebbeket is próbára teszi. A viharossá fokozódó déli szél azonban egyáltalán nem növeli a hőérzetet."

Kautokeinóban mínusz 37 fokban sem áll le a rénszarvasszán Forrás: hemis.fr/BOISVIEUX Christophe / hemis.fr/Boisvieux Christophe

Hasonló földrajzi adottságokkal rendelkezik a Finnország „kezes szárán” fekvő Muonio városa, ahol januárban és februárban is rendszeres a mínusz 30 fok alatti hőmérséklet. Az ott élő Aira Luhtaanmäki az Origo kérdésére elmondta, hogy ezekben a napokban semmilyen extra intézkedéseket nem vezetnek be a finn Lappföld északnyugati régiójában.

Az autótulajdonosoknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy az álló járműveknél használják az elektromos motormelegítőt. Ilyenkor a kocsit egyszerűen „bedugják a konnektorba”, azaz a lökhárító alatt lévő csatlakozóból kivezetett kábellel szereznek áramot.

Ennél az autónál nem használtak motormelegítőt Kautekeinóban. Bajos is lett volna, mert a hófúvás által létrejött hófal betemette. Forrás: hemis.fr/BOISVIEUX Christophe / hemis.fr/Boisvieux Christophe

Ez lehetővé teszi, hogy a kocsi reggel azonnal beinduljon. A boltok, a hivatalok előtt rendszeresen járó motorral álló autókat látni, amíg odabent zajlik a bevásárlás vagy az ügyintézés. A tömegközlekedés ilyenkor sem áll le. A távolsági autóbuszok pontosan érkeznek és indulnak.

Segítenek a bevásárlásban vagy egyéb dolgokban.

Az idős hölgy szánon indul vásárolni a mínusz 25 fokos hidegben a finnországi Rovaniemiben Forrás: Lantos Gábor

Amúgy a lapp emberek élvezik a telet és a kristálytiszta levegőt. Éjszakánként pedig jó esély van arra, hogy az aurora borealis, vagyis a északi fény játékában gyönyörködjenek. A jelenség azonban nem csak ezeken a rendkívül hideg napokon látható. A sarki fény megjelenése ugyanis akár nulla fok közeli hőmérsékletű éjszakákon is lehetséges.

Hasonló élményről számolt be Kiss Krisztián Roland, aki Norvégia északi partvidékén, Storslett városában él. A kutyaszánhajtásban világbajnokságon ötödik helyezést is elért magyar sportoló ezzel a videóval adott helyszíni jelentést arról, milyen az edzés a nulla fokos storsletti erdőben.

Ez az ideális állapot persze nem tartott sokáig. Krisztián tegnap már mínusz 25 fokban motorozott munkába Storslettben. A kutyáit meg beengedte a házba, ugyanis ilyen időben edzeni sem tanácsos velük.

A végére egy jó hír: az oroszországi Jakutföldön ma délben mínusz 45 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet. A norvégoknak és a finneknek tehát van hová fejlődniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről