Vádat emeltek a floridai lövöldöző ellen

Fort Lauderdale, repülőtéri lövöldözés
Fort Lauderdale, 2017. január 6. Emberek menekülnek a floridai Fort Lauderdale nemzetközi repülőtér kifutóján 2017. január 6-án, miután egy fegyveres elkövető tüzet nyitott az egyik terminál csomagkiadásánál. A legfrissebb hírek szerint öt ember életét vesztette, többen megsebesültek. A lövöldözőt őrizetbe vették. (MTI/AP/Wilfredo Lee)
Vágólapra másolva!
Szövetségi ügyészek vádat emeltek szombaton Esteban Santiago ellen, aki az előző napon a floridai Fort Lauderdale nemzetközi repülőtéren vaktában lövöldözve öt embert megölt, nyolc másikat pedig megsebesített.
Vágólapra másolva!

A miami államügyészség halált és testi sértést okozó erőszakcselekmény címén emelt vádat a huszonhat éves férfi ellen, szövetségi ügyészek pedig erőszakos bűncselekmény közbeni, emberi élet kioltásával járó fegyverhasználat gyanújával helyezték vád alá.

Santiago hétfőn áll bíróság elé Fort Lauderdale-ben. Ha a bíróság bűnösnek nyilvánítja e bűncselekményekben, életfogytiglani börtönre vagy akár halálbüntetésre is számíthat.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, milyen indítékok vezették, és közrejátszottak-e tettének elkövetésében feltételezett mentális problémák, amelyekről a hírügynökségek főleg a tettes rokonaitól, elsősorban fivérétől származó információk alapján írtak.

Emberek menekülnek a repülőtér kifutóján Forrás: MTI/AP/Wilfredo Lee

A média beszámolói szerint Esteban Santiago csütörtökön indult az alaszkai Anchorage-ból, ahol menyasszonya és gyermeke lakik. Onnan Minneapolisba utazott, s ezután szállt fel egy Floridába tartó gépre.

A hírek szerint még a beszálláskor jelezte, hogy egyetlen poggyászában fegyver van. Fort Lauderdale repülőterén, miután a csomagjához hozzájutott, bement a mosdóba, elővette fegyverét, majd kiment és elkezdett lövöldözni. Célpontjait véletlenszerűen választotta ki, és fejmagasságban adta le a lövéseket.

Az amerikai hatóságok szombaton tudni vélték, hogy a tettes előre megfontoltan tervezte meg akcióját, kifejezetten a floridai Fort Lauderdale nemzetközi repülőterét választotta ki támadásának helyszínéül.