Jó éve lehet az építőiparnak

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK, padlófűtés, padló, fűtés
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.05.
Vágólapra másolva!
Jó évre számíthat az építőipar a lakásépítések, valamint a javarészt uniós forrásból finanszírozott mélyépítési beruházások felpörgése miatt az idén.
Vágólapra másolva!

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta: bár a tavalyi esztendő összességében 15 százalékos visszaesést hozott a 2015-ös eredményekhez képest, az ágazatokat vizsgálva árnyaltabb a kép.

Az irodafejlesztéseknek és a lakóingatlanok építésének köszönhetően a magasépítésben tíz százalék feletti volt a bővülés, és a szakipari munkák iránt is érzékelhetően nőtt a kereslet - mondta a Magyar Nemzetnek.

Jó éve lehet a 2017 az építőiparnak Fotó: Kiss József - Origo

Az ÉVOSZ prognózisa szerint idén

2200 milliárd forint értékű lesz az ágazat összteljesítménye,

ami bő 10 százalékkal magasabb a tavalyi eredménynél, de még mindig elmarad a gazdasági krízis előtti utolsó jó év, a 2006-os esztendő teljesítményétől, amikor 2300 milliárd forintnyi beruházás valósult meg.

A szakember szerint csak azok a cégek tudják majd kigazdálkodni az állam által megszabott 15 százalékos minimálbér-, valamint 25 százalékos garantált bérminimum-emelést, amelyek képesek növelni a hatékonyságukat.

Koji László kitért arra, hogy gyakorlatilag

Hozzátette: az ezt célzó javaslatukat kedvezően fogadta a kormányzat, így elhárult az akadály az elől, hogy Ukrajnából vagy Szerbiából érkezzenek vendégmunkások.