Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megtudhatjuk, mi újság hazánk ragadozó madaraival

sas, számlálás
Vágólapra másolva!
Tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az itt élő és hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálása. Égen, földön és az őrfáikon fellelhető szárnyas vadászok után kémlelik majd az eget profi és amatőr madarászok. A szinkronszámlálás napjain létrejövő adathalmazt a Magyar Madártani Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja értékeli majd. A létrejövő adatállomány pontos képet mutat majd a szakemberek számára a populáció - remélhetőleg pozitív irányú - változásáról.
Vágólapra másolva!

A január 13. és 15. között megrendezésre kerülő XIV. Országos Sasszinkron alkalmával a fokozottan védett természeti értéket képviselő sasfajokat veszik számba a szakemberek, emellett négy hazai sólyomfaj, valamint ölyvek, karvalyok, kányák és rétihéják természetvédelmi helyzetéről is pontosabb képet kaphatunk.

Öreg tojó rétisas a havas téli tájban Forrás: Morvai Szilárd

Az 5,5 éves időtartamú PannonEagle LIFE projekt öt országot összefogó együttműködése Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Magyarország területén végez majd összehangolt ragadozóvédelmi munkát. Céljuk a mérgezéses esetek drasztikus csökkentése, a bűnelkövetők felkutatása és felelősségre vonása.

Portré. Az erős sárga csőr az öreg rétisas fajbélyege Forrás: Morvai Szilárd

Mindezek mellet sor kerül élőhely-fejlesztésre, terepi tetem- és méregkeresésekre, fészekőrzésre, műfészek kihelyezésre, illetve sérült madarak szakszerű ellátására.

Fiatal rétisas marhalegelőn. A rétisas hazánk legnagyobb szárnyfesztávolságú madara Forrás: Morvai Szilárd

Az egyik jelenlegi kulcsfeladatnak az új kutyás kereső egységek kiképzése számít szlovák, cseh és magyar területen. Ugyancsak fontos szempont, hogy a projekt kommunikációs csatornát építsen ki a sasokkal foglalkozó érdekcsoportokkal (vadászokkal, gazdálkodókkal), valamint a hazai és nemzetközi nagyközönséggel is.

A környezeti nevelő megmozdulások szintén fontos prioritást képviselnek.

Fiatal parlagi sas száraz akácon Forrás: Morvai Szilárd

A sasszinkron évről évre több embert mozgósít, egyre több ember figyelmét kelti fel e gyönyörű madarak sorsa. Ez szoros összefüggésben van populációjuk nagyságával, ugyanis ami közérdeklődésnek örvend azt könnyebb megvédeni a veszélyeztető tényezőktől. Az érdeklődés növekedése remélhetőleg megmarad, és korosztálytól függetlenül egyre többen csatlakoznak majd az évente megrendezett eseményekhez.

Deák Gábor és Falco terepen. A PannonEagle Life projekt jól bevált méreg- és tetemkeresője munka közben. Forrás: Morvai Szilárd

A háromnapos rendezvény második napján rendezett harmadik jászsági Sasnap részletes programja az MME honlapján érhető el. A környezeti nevelő, ismeretterjesztő gyerekprogramok, a játékos környezetben is bemutatott madaras rendezvények minden bizonnyal szórakoztató programot ígérnek és a távoli jövőre nézve is hasznos változásokat hozhatnak a felnövő fiatal generációk számára.

Szöveg és képek: Morvai Szilárd

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről