Magyar színben pompázott a Diadalív

Párizs, Diadalív, kézilabda
The Arc de Triomphe (Arch of Triumph) is illuminated with the colors of the Hungarian flag to launch the 25th World Men's Handball Championship in Paris on January 10, 2017. / AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
Vágólapra másolva!
Szerda este a Franciaország-Brazília mérkőzéssel kezdetét veszi a férfi kézilabda-világbajnokság. Tizenkilenc nap alatt tíz városban összesen 80 meccset rendeznek, a franciák pedig arra vágynak, hogy 2001 után ismét hazai pályán legyenek aranyérmesek.

A csapatok tiszteletére a párizsi Diadalívre minden résztvevő nemzet színeit kivetítették, így megjelent a piros-fehér-zöld kombinációi is a Hungary felirat is a Champs-Élysées egyik végpontján álló emlékműn.

A 25. férfi kézilabda-világbajnokság nyitómérkőzését a hazaiak Brazília ellen játsszák a párizsi AccorHotels Arenában (a korábbi Bercyben), Joel Delplanque, a francia szövetség elnöke úgy fogalmazott, nagyon várja már, hogy elkezdődjön az esemény.

Diadalív magyar színekben Forrás: AFP/Thomas Samson

"Öt éve erre a pillanatra vágyunk, nagyon bízom abban, hogy csúcsszervezést tudunk bemutatni" – nyilatkozta. Talán nem állítja mindez megoldhatatlan feladat elé a hazaiakat, hiszen két éve Katarban a nézőhiány, tavaly a riói olimpián pedig a szervezetlenség okozott gondokat.

A címvédő tavaly kisebb csalódást okozott, az Európa-bajnokságon az elődöntőbe sem jutott be, míg Rióban meglepetésre elveszítette a döntőt Dániával szemben. Hazai pályán azonban csak az aranyérem lehet a cél – akkor is, ha az elmúlt tíz évben erre csupán két válogatott volt képes: 2007-ben a németek, 2013-ban a spanyolok.

Didier Dinart első világversenyére készül szövetségi kapitányként Forrás: AFP/Pascal Guyot

– nyilatkozta Jérome Fernandez, aki 16 éve egyszer már átélt hasonlót, hiszen 2001-ben Franciaország otthon lett világbajnok.

"A fiatal játékosoknak biztosan nehéz lesz elviselniük a nyomást és a hangulatot, ezért fontos szerep jut a tapasztaltabbaknak. Ebben a pályán Thierry Omeyer és Daniel Narcisse, a kispadon pedig az új edzőpáros, Didier Dinart és Guillaume Gille segíthet sokat" – tette hozzá.

A magyar együttes pénteken, Rouenban, Németország ellen játssza első mérkőzését, a C csoportban ezt követően a horvát, a chilei, a szaúd-arábiai és a fehérorosz válogatott lesz az ellenfél.

A világbajnokság számokban

1,7 milliárd nézőt várnak a szervezők világszerte a helyszínre és a tévé képernyője elé
30 millió euró a vébé költségvetése
431 ezer jegyet adtak el eddig összesen
1500 újságíró lesz jelen a vébén
407 játékos
80 mérkőzés
24 csapat
19 napig tart a vébé
18 perces lesz a megnyitó
8 városban (Párizs, Rouen, Nantes, Metz, Albertville, Montpellier, Lille, Brest) játszanak mérkőzéseket