Alonso: Nyerni akarok, de nem fáj a sikertelenség

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Mexikói Nagydíj
Scuderia Ferrari driver German Sebastian Vettel (R) and McLaren Honda F1 Team driver Spanish Fernando Alonso (L) drive their cars during the Formula One Mexico Grand Prix third practice session at the Hermanos Rodriguez circuit in Mexico City on October 28, 2016. / AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok az eredmények elmaradása ellenére sem keserű, de elismeri, korábbi győzelmei után is szeretne újabb sikereket elérni.

A Forma-1 mezőnyének egyik, ha nem a legjobb versenyzője Fernando Alonso, de 16 éves pályafutása alatt mindössze két világbajnoki címet nyert 2005-ben és 2006-ban. Azóta többször is közel volt a végső sikerhez, a McLarennél és a Ferrarinál is majdnem újabb címeket nyert, de az elmúlt évek során még a futamokon sem állhatott fel a dobogóra.

Alonso nagy vágya, hogy Ayrton Sennához hasonlóan megszerezze a harmadik világbajnoki címét, és korábban azt mondta, addig nem vonul vissza, amíg ez nem sikerül neki, de már 35 esztendős, és F1-es korszakának végéhez közelít. Elismeri, nem biztos abban, hogy célját el tudja érni, de így sem elégedetlen azzal, ahogy az élete és a karrierje alakult.

Alonso még mindig a mezőny egyik legjobbja, de a McLarennél nem tud sikereket elérni Forrás: AFP/Yuri Cortez

„Nem tudom, majd meglátjuk – idézte a Motorsport.com a harmadik bajnoki címmel kapcsolatban. – Persze, szeretnék újabb bajnokságot nyerni, de nem kezdhetek minden évet úgy, hogy az egyetlen célom csupán a bajnoki győzelem, mert az ember néha csak 2. vagy 5. vagy 8. lesz, és felmerül, hogy miként lehet megbirkózni ezzel a bosszúsággal és fájdalommal.”

A McLaren Honda versenyzője továbbra is bízik abban, hogy az autója végre ütőképessé válik, e téren motiválhatja, hogy a japán gyártó alaposan átalakította az erőforrást, viszont a McLaren menedzsmentjében változások történtek, de saját elmondása szerint Ron Dennis távozása nem aggasztja a jövőre nézve. Elismerte, a korábbi sikerei sem változtatták meg.

A 2003-as Magyar Nagydíjon nyert először, 2005-ben és 2006-ban világbajnok is lett Forrás: AFP

„Minden versenyző arról álmodik, hogy bajnok lesz. Ettől én sem különbözök. Szerencsés vagyok, hogy számos bajnoki címért küzdhettem, és remek eredményeket értem el, de nincsenek más vágyaim vagy céljaim, mint bárki másnak a paddockban.”

Alonso tavaly többször is kijelentette, hogy elégedetlen az F1 aktuális állapotával,

mert úgy érezte, hogy nem elég izgalmas az autók vezetése, és a folyamatos korlátozások, valamint a spórolás miatt nem tudja kihasználni a képességeit. Egyértelműen felvetette, hogy elhagyhatja az F1 mezőnyét a 2017-es szezon után, de most azt mondta, nem ennyire súlyos a helyzet.

Nem árulta el, meddig marad az F1-ben Forrás: McLaren/McLaren/LAT Photographic/Steven Tee

„Ha a tapasztalatomra építve, nyíltan rámutatok az általam látott problémákra, annak mindig nagy következményei vannak. Azok a pilóták, akik 2-3 évvel ezelőtt érkeztek, csak a mostani F1-et ismerik. Én az elmúlt 16 év alatt rengeteg érdekes autót vezettem, az F1 technológiai csúcsán a legjobb mért köröket teljesítettem. Ez tény, de erről

„Közben rögtön azt gondolják, hogy már nem élvezem a versenyzést vagy kategóriát fogok váltani. Ez egy napon biztosan megtörténik, de ki tudja, hogy az a nap mikor jön el. Az idén szerintem javulni fog a helyzet, minden látványosabbá válik, és az autók is gyorsulni fognak, ahogy ez rendjén van.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!