Vádalkut kötöttek a montenegrói puccsal gyanúsított szerbek

Podgorica, 2016. október 16. Montenegrói rendőrök letartóztatnak egy férfit a montenegrói parlamenti választásokon Podgoricában 2016. október 16-án. A montenegrói rendőrség ezen a napon húsz szerb férfit vett őrizetbe, akik azért léptek be az országba, hogy a választások estéjén fegyverrel támadjanak állami intézményekre, rendőrökre, tisztségviselőkre, és nem kizárható, hogy magas rangú állami vezetőkre. (MTI/EPA/Boris Pejovic)
Vágólapra másolva!
Vádalkut kötött a podgoricai ügyészséggel azoknak a szerbeknek a többsége, akiket tavaly október 16-án, a montenegrói választások napján fogtak el a hatóságok, mert a gyanú szerint terrortámadásokat terveztek a fővárosban - közölte értesüléseit a Pobjeda című helyi lap szerdán.
Vágólapra másolva!

Podgorica húsz szerb férfit fogott el az október 16-i választáson tervezett puccsal összefüggésben még az ősszel. Azzal gyanúsította őket, hogy bűnszervezetet hoztak létre, céljuk pedig a montenegrói intézmények elleni fegyveres támadás volt, valamint

azt tervezték, hogy a parlamenti választás napján betörnek a podgoricai parlamentbe, s ott meggyilkolják Milo Djukanovic miniszterelnököt,

oroszbarát pártokat juttatva hatalomra.

Amikor lecsaptak rájuk Forrás: MTI/EPA/Boris Pejovic

A Pobjeda információi szerint tizennégyen vannak őrizetben, az ügyészség mindegyiküknek vádalkut ajánlott, kivéve Bratislav Dikicnek, a szerb csendőrség egykori vezetőjének, aki a gyanú szerint az akció főkoordinátora volt.

Tizenhárom lefogott azonban beleegyezett abba, hogy háromtól öt hónapig terjedő börtönbüntetésre ítéljék.

Az ítéletet a montenegrói felsőfokú bíróság mondja ki.

Két szerb állampolgárt január 13-án fogtak el a szerb hatóságok, őket hamarosan kiadják Montenegrónak. Az ügyészségi dokumentumok szerint a bűnszervezetet két orosz állampolgár hozta létre, ellenük elfogatóparancsot adtak ki.