Vágólapra másolva!
Sós Csaba a korábbiaknál jobban kíván támaszkodni edzőkollégáira, a legfontosabbnak pedig azt tartja, hogy a magyar úszósportban nyugodjanak meg a kedélyek. Az új kapitány szerint nem csak Hosszú Katinkáék, hanem az egész úszósport kívánta a változást. 

Az úszók frissen kinevezett kapitánya az M4Sport Sportreggeli című csütörtöki műsorában azt mondta, korábban, már Gyárfás Tamás elnöksége alatt, Kiss László távozásakor is felmerült a neve a kapitány posztra.

"Akkor megkérdeztem tőle, hogy kivel kíván együtt dolgozni. Ő azt mondta, hogy Hargitay Andrással, és én ezt a döntését tiszteletben tartottam és jó érzéssel támogattam" - fogalmazott Sós Csaba, aki természetesnek tartja, hogy egy vezető eldönthesse azt, kivel akar együtt dolgozni. Ezért először Bienerth Gusztávnak, a Magyar Úszó Szövetség új elnökének is felajánlotta a lemondását, majd

miután megtudta, hogy ő benne gondolkodik, már nem látott okot arra, hogy nemet mondjon a felkérésre.

Sós Csaba úgy látja, mivel az edzőbizottság vezetését és a szakmai alelnöki pozíciót is ellátja, ezért a feladatát többnek tartja egy sima szövetségi kapitányénál, hiszen most a teljes szakmai munkáért egyszemélyben felel.

Sós Csaba Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Ez rendkívüli felelősség egy olyan sportágban, ahol évtizedek óta hagyományosan sikeresek vagyunk, és egy jellemzően Magyarországra alkalmazott rendszer van kiépítve és jól működik" - jelentette ki az új kapitány, aki szerint azért "vannak olyan elemek, amelyek az idő elteltével cserére szorulnak és a hagyományos módon már nem tartható fenn a siker".

Övé lesz az utolsó szó

Az úszók szakmai vezetője úgy látja, kapitányként az az elsődleges feladata, hogy a vitás kérdésekben "kimondja az áment", valamint hogy összeállítsa a váltókat. Mivel a véleménye szerint rengeteg nagy tudású edző dolgozik Magyarországon, ezért a korábbiaknál jobban kíván támaszkodni kollégái munkájára.

Kaotikus helyzettől tart az úszószövetség alelnöke

"Több mint negyed évszázadot dolgoztam edzőként, nekem ezek az emberek szentek" - tette hozzá. Sós Csaba szerint voltak ugyan indulatok a sportágban, de az úszótársadalmat egységesnek tartja abban a tekintetben, hogy valamennyien változásokat igényelnek.

Dr. Bienerth Gusztáv elnök nyílt levele


Tisztelt Kapitány úr, kedves Csaba!
A mai nappal a Szövetség Elnöksége a szakma legfontosabb feladatával bizott meg. Tette ezt szakmai, versenyzői, edzői és tanári pályád ismeretében és jogosan nyilatkoztál úgy, hogy a szakma csúcsára érkeztél.
Valóban! Kivételes lehetőség, kihívás és egyúttal felelősség a teljes magyar úszósport, azon belül valamennyi szakág szakmai irányitását végezni.
Amikor az Elnökség a szövetségi kapitányi rendszer átalakitása mellett döntött, akkor világos, egyértelmű és átlátható szerkezetet hozott létre és korábban nem létező, kivételes eszközöket adott a kezedbe. Szakmai alelnökként, az újjáalakitott edzőbizottság vezetőjeként illetve egyedüli szövetségi kapitányként mától nem kérdés, hogy Te vagy valamennyi szakmai kérdés előkészitésének, koordinálásának és részben eldöntésének meghatározó felelőse.
Kinevezésed és a hozzá adott jelentős felhatalmazás nem öncélú. Annak érdekében és tudatában történt, hogy szakmai vezetéseddel a magyar úszósport sikeresebb, korszerűbb és eredményesebb legyen a jövőben. Integrálja mindazt a tudást, ami a világban ma korszerű, előremutató, versenyképes és - reményeink szerint - ez a siker záloga.
Az úszás egyéni sportág, amelynek sikeréhez kiváló csapatmunka kell, mindezt természetesen jól tudod. A Szövetségi kapitányi munka az edzőkkel, az edzőbzottsággal, a mesteredzőkkel együtt lehet csak sikeres. Kivánok valamennyi edzővel kölcsönös tiszteleten és elismerésen alapuló közös munkát, még akkor is ha más kulturából vagy háttérből érkeznek. Kivánok épitő vitákat, hazai és nemzetközi tapasztalatok rendszeres megvitatását, pezsgő szakmai életet és kölcsönös megbecsülést és világraszoló sikereket.
A magyar úszósport fantasztikus egyéniségek kincsestára: Székely Éva, Gyarmati Andrea, Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Darnyi Tamás, Verrasztó Zoltán, Hargitay András és a sort hosszan lehetne folytatni, de a „miénk" Hosszú Katinka és Gyurta Dani is. Felemelő szakmai feladat a 6-7 éves kisgyerektől a világ 2016-ban megválasztott legjobb úszónőjéig terjedő ívre vigyázni, segíteni és támogatni. Tedd ezt legjobb tudásod szerint, igazságosan, érdemi viták és egyeztetések révén — szakmai, vezetői és emberi felelősséged teljes tudatában!
Mentorod, mestered Széchy Tamás örökébe léptél immár szövetségi kapitányként.
Gratulálok! Sikereket, megbecsülést és jó egészséget kivánok,
Bienerth Gusztáv
elnök

A kapitány utalt arra, hogy az új elnök, Bienerth Gusztáv a szövetségen belül szét kívánja választani a szakmai és a menedzselési feladatokat.

az elnök úrnak az, hogy ehhez a hátteret megteremtse és biztosítsa". - mondta.

Legyen végre béke

Elődjéről, Hargitay Andrásról nem kívánt beszélni, mert úgy érzi, bármit is mondana, az esetleg félremagyarázásokra adhatna okot, amit méltatlannak tartana. Hosszú Katinkával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

sem őt, sem edző-férjét, Shane Tusupot nem tartja konfrontatív személyiségnek.

Hozzátette: személyes találkozóra fog javaslatot tenni, amikor át fogják velük beszélni, hogy ők mit szeretnének.

30 éve várok erre

"Harminc éve várok arra, hogy ez a nap eljöjjön. Az úszás sportág minden létező ágát műveltem, versenyzőként, edzőként, tanárként, egyetemi jegyzetet, tankönyvet fordítottam, írtam, boldogan állok bele a feladatba - mondta Sós, majd kijelentette, „a legnagyobb előnye a magyar úszósportnak, és a sikereink kulcsa, hogy ma húsz-huszonöt olyan edző van, akihez ha bemegy egy olyan tehetség, mint anno Nyíregyházán Szabó Tünde, vagy most Pécsett Kenderesi Tamás, akkor el tudják vinni a világszínvonalig." (via Úszószövetség)

"Katinka egy különleges egyéniség, és nyilván mindent meg fog kapni, amit igényel. A lényeg, hogy nyugodjanak meg a kedélyek. Látni kell, hogy nemcsak ő, hanem a sportág kívánta a változást, és nekünk ennek az igénynek kell megfelelni" - jelentette ki Sós Csaba.