Napelem, szauna és kandalló – Mindre lehet pénze, ha ezt teszi!

Otthon, Vidéki romantika a 21. században - Kandallót a lakásba!, kandalló
Vágólapra másolva!
A legtöbbször csak azokat a felhasználási lehetőségeket nézzük meg, melyek egyértelműek és a legkézenfekvőbbek, azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A lakástakarékkal olyan extrém elképzeléseinket is megvalósíthatjuk, mint egy jacuzzi vagy éppen egy komplett napelem rendszer. A Bankmonitor gyűjtése szerint érdemes részletesen végigböngészni a palettát, mert kedvünkre találhatunk olyat, ami előtakarékosság és állami támogatás nélkül nem menne, pedig régi vágyunk volt.
Vágólapra másolva!

Nem áll meg az élet, ha sikerült megvennie álmai lakását vagy házát, hiszen lehetnek olyan egyedi kívánságai, amit később valósíthat csak meg. Ha lakáscélja van, akkor a lakástakarék nagyon jó szolgálatot tehet, azt viszont már kevesen tudják, hogy sok különleges kívánságot is megvalósíthatunk állami támogatással.

Komoly előnnyel indul, ha ilyen módon próbál előre takarékoskodni, hiszen a befizetései után 30 százalékot (maximum évente 72 ezer forintot) állami támogatásként megkap. Sőt, egy adott célra több szerződés is felhasználható, ha közeli hozzátartozókról van szó, vagyis nem kell megállnia a havi 20 ezer forint és ehhez kapcsolódó támogatás megszerzésénél.

Most a lakástakarék felhasználási palettájáról szemezgetünk és elsősorban azokat a tételeket nézzük meg, amelyek egyedinek számítanak. Mint kiderül, egyenként nem kis összegekről van szó, viszont a lakástakarékkal viszonylag gyorsan előteremtheti hozzá a szükséges összeget.

A példákban egy szerződést vettünk csak figyelembe, viszont ha kettőt, esetleg hármat is tud indítani, akkor az olyan kifejezetten nagy beruházásnak számító összegek is összegyűlhetnek, mint egy jacuzzi.

A kalkulátorral azonnali választ kap a kérdéseire, és forintra pontosan megkapja, mire számíthat a lakástakarékpénztártól!

Lássuk a listát ABC sorrendben!

Bárpult

Legyen szó akár a kertről, akár a lakásról, ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy egy saját bárpultot építsen be, ahol például a barátait megvendégelheti.

Ezen a téren nehéz bármilyen becslésbe is bocsátkozni,

hiszen a felhasznált anyagok és kiegészítő beépített berendezések (hűtőszekrény, mosogatógép, sörcsap, borhűtő, stb...) szabnak határt a költségvetésnek. Ha saját magunk építjük, akkor már pár tízezer forintból készíthetünk egy mini bárpultot, viszont ha ennél nagyobbak az elvárásai, akkor több százezer, sőt millió forintos költségvetésre is szükség lehet.

Otthon, Vidéki romantika a 21. században - Kandallót a lakásba!, kandalló Forrás: www.ihousepict.com

Jacuzzi

Manapság egyre többen töltik a szabadidejüket wellness szállodákban, ahol az egyik leginkább látogatott rész a vízi világ, ahol többek között megtalálható a jacuzzi is.

Kétséget kizáróan a listán ez a legdrágább tétel, mert a kisebb (2 férőhelyes) élménymedencék is 1 millió forintnál kezdődnek

és akkor még csak a jacuzzit vettük meg. A tapasztalataink szerint legalább 2 millió forinttal érdemes számolni, az e feletti kategóriákban viszont már egy komplett család vagy baráti társaság elfér a privát medencében.

Kandalló

Rendkívül hangulatos tud lenni egy kandalló a nappaliban. Aki szeretne és van megfelelő háttere hozzá, annak ez az élmény is megadatik. Nem olcsó egy kandalló beépítése, már csak azért sem, mert először azt kell megoldani, hogy az égéstermék megfelelően eltávozhasson a lakásból vagy házból. A zárt égésterű kandallók ára 300-400 ezer forintnál kezdődik és attól függően, hogy tűzteret, burkolatot és hatékonyságot választunk, az ár bőven elmehet a 800-900 ezer forintos szintekig.

Akár azoknak is megérheti ilyen megoldást választani, akik a lakásuk fűtését akarják átalakítani,

mert a magasabb hatásfokú kandallók erre is alkalmasak.

Lávaköves gázgrill

Bizonyára sokak fejében megszületett a gondolat, hogy miként dobhatnák fel a kertjüket, erre kiváló megoldás egy lávaköves grill. A lakástakarékból ezt is megvásárolhatjuk. A lényege az, hogy a gázégő a lávaköveket izzítja fel és ezek a grillrácsra továbbítják a hőt. Gyors utánajárásunk szerint nem tűnik drágának egy ilyen sütő vétele, körülbelül 60 ezer forintért találhat már a célnak megfelelőt.

Medence

Több lehetőség közül választhatunk, ha ezt az álmunkat megvalósítanánk. Az olcsóbb, egy-két szezont kibíró medencék már pár százezer forintból is megvehetők, azonban ezekkel nem lehet hosszabb távon számolni.

Aki befektetésként tekint erre a beruházásra, annak olyan megoldás kell, ami tartósabb.

Ezekért viszont már legalább 1,5 millió forintot kell kiadnunk, ahol már a pénzünkért cserébe akár néhány hossz le is úszhatunk.

Napelem

Azok számára, akik a megújuló erőforrásokban hisznek és környezettudatosan akarnak élni a házukban, azok biztosan szívesen látnának a tetőn egy napelemes rendszert. Gyűjtésünk alapján egy olyan háztartás számára, akik havonta 10 ezer forintot fizetnek áramra, azok számára egy 2 kWp (a napelemek évi csúcsteljesítményét jelenti) rendszer elegendő lehet. Ennek teljes ára 1,1-1,2 millió forinttól indul, viszont ez a beruházás egy évtizeden belül megtérülhet. Sőt rövidebb idő alatt is, ha számításba vesszük, hogy a lakástakarékkal 30 százalékos támogatásban részesülünk.

Szauna

Nem alapfelszereltség egy lakásban és vélhetően lehet nélküle élni, viszont remek kiegészítő lehet azok számára, akik régóta vágynak rá. Több fajtája is van, talán a legnépszerűbbek az infra- és a finn szaunák. Az árakat illetően nagyok az eltérések, viszont

nem nagyon tudjuk 200 ezer forintnál olcsóbban a beépítést megtenni.

Elfogadva azt, hogy aki szaunát vásárol, annak a pénzügyi lehetőségei is magasabbak, az árak gyorsan feltornászhatók 1-1,5 millió forintra. Ekkor viszont már egy luxus finn szauna lehet a miénk.