Az évtized legnagyobb magyar banki tranzakciója zárult le

ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19. erste, bank, pénz, pénzintézet
ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Egymillió fölé nőtt az Erste Bank lakossági ügyfeleinek száma, és a legtöbb lakossági hitelkártya is náluk van, miután átvették a Citibanktól a lakossági ügyfeleket. Ez az adásvétel az évtized legnagyobb banki tranzakciójának számít Magyarországon. A konkrét bankváltás február elején volt, ekkor 200 ezer ügyfél ment át az Erstéhez. Ez nem ment zökkenőmentesen.
Vágólapra másolva!

A Citibank lakossági üzletágának átvételével az Erste Bank lakossági ügyfeleinek száma egymillió fölé nőtt, a bank mintegy 200 ezer ügyfelet vett át - mondta Harmati László, az Erste Bank Hungary lakossági vezérigazgató-helyettese a pénzintézet sajtótájékoztatóján.

A Citibank lakossági üzletágának megvásárlásával az Erste a legnagyobb hitelkártya-állománnyal rendelkező hazai bank lett.

A Citibanktól négy fiókot, köztük a budapesti Vörösmarty téri központi fiókot vették át, ezzel az Erste Bank fiókjainak száma országosan 127-re nőtt, ami az országban a harmadik legnagyobb hálózatnak számít - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A két bank közötti szerződést még 2015 szeptemberében írták alá, mivel a Citibank még korábban úgy döntött, hogy a régió több országából is kivonul. Az adásvételt később a Gazdasági Versenyhivatal és a bankfelügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank is jóváhagyta.

Harmati László, az Erste vezérigazgató-helyettese Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A bankváltás végül február első napjaiban zárult le, ekkorra az összes új ügyfélnek meg kellett kapnia az új hitelkártyáját, amelyet február 6-tól használhatnak. Az Origónak azonban többen is jelezték, hogy kártyáikra még várniuk kell. A bank még a hét elején azt mondta: aki nem kapta meg kártyáját, szóljon, és küldenek neki újat.

Az összevonással a volt citibankos ügyfelek megtarthatták a bankszámlaszámukat, amelynek csak az első nyolc számjegye változott. Harmati László szerint az összeolvadással az Erste és a Citi ügyfelei is jól járnak, mivel az eddiginél több új szolgáltatást és terméket vehetnek igénybe, ami főként a vagyonkezelést érinti.

Forrás: AFP/Imaginechina/Lang xinchen

Az átállást már több mint egy évvel ezelőtt elkezdték előkészíteni: a Cititől összesen 450 munkatársat vett át az Erste, az informatikai átálláshoz pedig közel 400 fejlesztést hajtottak végre.

Mintegy 750 ezer levelet küldtek ki az ügyfeleknek az átvétel előtti hónapokban, hogy időben eldönthessék, maradnak-e az Ersténél.

MInt arról korábban beszámoltunk, az Erste Bank a Citibank lakossági ügyfeleinek átvétele miatt múlt szombaton és vasárnap elektronikus rendszereit fejlesztette, hétfőn pedig bankszünnapot (könyvelési és pénztári szünnapot) tartott. Szombaton és vasárnap, valamint hétfőn a telefonos ügyfélszolgálatok, valamint az elektronikus banki szolgáltatások és alkalmazások működése szünetelt, illetve valamennyi Erste-bankfiók és megyei vállalati iroda zárva tartott. A bankkártya-használatot (fizetés, ATM-es készpénzfelvétel) és telefonos bankkártya-letiltást ugyanakkor nem érintette a rendszerfejlesztés.

Kedden viszont sok ügyfél továbbra sem tudott bankolni, mert lefagyott a netbank, az Erste szerint a túlterheltség miatt. A különböző problémák miatt rengetegen hívták az ügyfélszolgálatot is, ezért időszakonként ezt is nehezen lehetett elérni.