Kész az idegenrendészeti őrizetre vonatkozó kormányjavaslat

Vágólapra másolva!
Benyújtotta a kormány az illegális migránsok őrizetbe vételéről szóló javaslatot. A módosítás célja az indokolás szerint a határt illegálisan átlépő bevándorlók őrizetbe vétele és visszakísérése a határra, valamint a schengeni országhatárok megvédése.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos törvénymódosyító csomagot, ahogy arra korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt bejelentésében, miszerint visszaállítanák az idegenrendészeti őrizetet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már jelezte a törvénymódosítást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslat célja az indokolás szerint a határt illegálisan átlépők őrizetbe vétele és visszakísérése a határra, valamint a schengeni határok megvédése. Azt írták: ha elfogadják a javaslatot,

A javaslat szövege szerint a kormány a migrációs válság elhúzódására számít, miközben - írták - az elmúlt időszak tapasztalatai alapján "rengeteg illegális bevándorló él vissza a hatályos uniós jogszabályokkal", szabadon mozognak az EU-ban, ami komoly biztonsági kockázatot jelent.

Ismertették: a kormány az említett tapasztalatok alapján úgy döntött,

megerősíti a jogi határzárat azért, hogy megakadályozza az elutasított menedékkérők, illetve azok szabad mozgását, akiknek ügyében még nem született végleges döntés.

A törvényjavaslat megteremti a lehetőségét, hogy az eljárás időtartamára kötelező tartózkodási helyet jelöljön ki az érintetteknek a hatóság. A határon kijelölt tranzitzónában kellene megvárniuk menedékkérelmük jogerős elbírálását.

Speciális szabályokat vezetnének be

A javaslatban speciális szabályok rendelkeznek a menedékjog iránti kérelem benyújtásának lehetőségéről, a befogadási körülményekről, valamint az eljárási szabályokról azért, hogy az országba illegálisan érkező külföldi ne tudjon az ország területére belépni.

Az illegális bevándorlót a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben nemcsak a határtól számított 8 kilométeres sávon belül, hanem az ország egész területéről vissza lehetne kísérni a tranzitzónába:

ez biztosítaná, hogy minden kérelmet a határon lefolytatott eljárásban bíráljanak el.