Sokallják az amerikaiak az ATM-díjakat

ATM terminal bankautomata
Vágólapra másolva!
Egyre több amerikainak kell fizetnie azért, hogy a saját pénzéhez jusson.
Vágólapra másolva!

Senki sem szereti azokat a díjat. Kivéve persze a bankokat – közölte vitriolos hangnemben a CNN.

Amerika legnagyobb bankjai (JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo) 6,4 milliárd dollárt (több mint 1800 milliárd forint) szedtek be tavaly ATM-es és hiteltúllépési díj címén.

Ez nagyjából fejenként 25 dollárnyi (kb. 7200 forint) terhet jelent egy amerikaira leosztva.

Sok támadás éri emiatt a pénzintézeteket, de nem úgy néz ki, hogy változtatnának a díjakon. A 6,4 milliárdos végösszeg 300 millió dollárral (kb. 87 milliárd forint) haladja meg a 2015-öset.

A JP Morgannél 22 százalékos volt az ATM-díj-növekedés. A gyarapodás fő oka arra az egyszerű lépésre vezethető vissza, hogy a bank 50 centtel emelte a díjat 2015 decemberében.

Dollárért a dollárt Forrás: Dreamstime

– mondta Pamela Banks, a Consumer Union nevű tanácsadó cég szakértője.

Bernie Sanders demokrata szenátor tavalyi elnökjelölti kampányának fontos része volt az ATM-díjak rendezése. Ő úgy képzelte el, hogy ezeket 2 dollárban kellene maximalizálni. „Elfogadhatatlan, hogy az amerikaiaknak 4-5 dollárokat kell fizetniük, valahányszor egy bankautomatát használnak.

Az ATM-díjakon felül a bankok még több pénzt kaszáltak üzemeltetési és hitelkeret-túllépési díjakból.

Az üzemeltetési címszavú fizetnivalót havi rendszerességgel terhelik az ügyfelek bankszámlájára. Egyes bankok pedig azért is pénzt kérnek, ha az illető számláján az egyenleg egy meghatározott szint alá süllyed.

Hiteltúllépési díjat akkor kell fizetni, ha az ügyfél egyenlege mínuszba megy át, de ezután is vesznek valamit. A bankok innentől gyakorlatilag hiteleznek a fogyasztóknak, esetenként 35 dolláros pluszköltséggel.