Felragyognak az európai profitok

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Az európai vállalatok nyereségei másfél év óta először alakultak jobban, mint az amerikai cégek profitjai. Ráadásul az elemzők további felülteljesítésre számítanak az év hátralévő részében.
Vágólapra másolva!

Ahogy a negyedik negyedéves vállalati jelentési szezon a végéhez közeledik, az látszik, hogy a Stoxx Europe 600 Index tagjai éves alapon 11 százalékos profitnövekedést könyvelhettek el, ami a legizmosabb teljesítmény volt az elmúlt két évben. Ezzel párhuzamosan az amerikai S&P 500 mutató vállalatai csupán 5 százalékos emelkedést tudnak felmutatni – idézi a Bloomberg a JP Morgan Chase adatait.

Ráadásul az elemzők szerint

az év további részében is jobban teljesíthetnek az európai cégek amerikai társaiknál.

Ezt a lehetőséget támasztja alá a gyenge euró, a nyersanyagárak emelkedése, valamint a korábban nehéz helyzettől szenvedő bankszektor folyamatos talpra állása.

Következésképpen a régóta várt profitfelpattanás folytatódhat Európában, ahogy az olyan kulcsfontosságú ágazatok, mint a bankszektor, helyzete javul – mondja Emmanuel Cau, a JPMorgan részvénypiaci stratégája.

Emelkedés a padlóról

Fontos azonban, hogy a bázis igen alacsony, ahogy az eurózóna cégeinek eredményei történelmi távlatban továbbra is gyengék – tette hozzá Cau.

A pénzügyi szektor például igencsak lehúzta az általános piacot az elmúlt években,

de most ez a terület is egyre szebb képet mutat. A kötvényhozamok emelkedése, illetve a hitelnövekedés egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a bankok a piac egészénél jobb nettó javulást érjenek el – hangsúlyozta az elemző.

Az európai befektetők is örülhetnek a fejleményeknek Forrás: Ralph Orlowski/Reuters

Az év további részét is optimistán várhatják az európai cégek, mivel a profitvárakozások is szebben alakulnak, mint amerikai versenytársaiknál. Az év eleje óta az európai társaságokra vonatkozó prognózisok 1 százalékkal javultak – a ciklikus papírok állnak az élen –, míg az elemzők 1,7 százalékkal vágták vissza amerikai várakozásaikat ugyanebben az időszakban.

Kellemes várakozások

Ezzel párhuzamosan más adatok is azt támasztják alá, hogy a közeljövőben jól mehet az európai cégeknek. A nyereségvárakozásokkal kapcsolatos konszenzusok terén például a megemelések és a lefokozások arányszáma 1,02-es a Bank of America-Merrill Lynch adatai szerint. A paritás fölötti érték pedig historikus távlatban arra utal, hogy erős hónapok állhatnak a régió részvényei előtt.

Részvénypiaci szempontból különösen jelentősek a vállalati eredmények, tekintettel arra, hogy

a megelőző néhány évben éppen a gyenge profitnövekedések következtében maradtak le az európai papírok az amerikaiak mögött

– emelték ki a Barclays stratégái. Hangsúlyozták, az elmúlt hét évben az európai vállalatok többek között az infláció hiányával is harcoltak. Amennyiben azonban az infláció emelkedik, a cégek árazásai is fokozódhatnak, aminek következtében a haszonkulcsok is javulni kezdenének.