Általános sztrájkkal ünneplik a nőnapot Olaszországban

olaszország sztrájk
ITALY, Rome: People deal with a 24-hour public transport strike in Rome as seen near Ottaviano, Piramide and Colosseo Line A stations on November 15, 2016 - Silvia Lore
Vágólapra másolva!
Megbénul szerdán Olaszország: a többmilliós tagságú szakszervezetek 24 órás sztrájkkal teszik emlékezetessé a nemzetközi nőnapot. A vasúti, a légiközlekedési és az egészségügyi dolgozók többsége, valamint a pedagógusok is csatlakoznak az erőszak elleni demonstrációkhoz. A munkabeszüntetés másik célja a férfiak és nők közötti bérkülönbség csökkentése. A nők otthon is sztrájkolhatnak: még a házimunkából sem kell kivenni a részüket. 
Vágólapra másolva!

A nők elleni erőszak ellen tartanak szerdán általános sztrájkot Olaszországban. A nulla órakor kezdődött munkabeszüntetések gyakorlatilag megbénítják az egész országot.

Reggel 7–9 óra között és délután 6 óra után üzemel csak a tömegközlekedés, az expresszvonatok kivételével pedig leáll a vasúti közlekedés. Reggel 7 és 10, illetve 18 és 21 óra között nem működik a légi közlekedés sem.

A munkabeszüntetés érvényes az iskolákra, a közhivatalokra, az állami és magánvállalatokra, az egészségügyi intézményekre, sőt, még a házimunkát sem kötelesek ezen a napon elvégezni a nők.

A megmozdulásokat a 11 legnagyobb szakszervezet segíti, ezek tagsága több millió főre tehető, közéleti befolyásuk a nyugat-európai országok között a legerősebbnek számít. Olaszországban a sztrájk a nyomásgyakorlás rendszeres formájának számít.

Rómában tavaly novemberben 24 órás sztrájkot tartottak a tömegközlekedési dolgozók Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Silvia Lore

A munkabeszüntetést az erőszak minden fajtája elleni tiltakozásul szervezték: ebbe tartozik többek között a családon belüli erőszak, a rasszizmus és a szexizmus is.

A nők bántalmazása és a családon belüli erőszak ellen létrejött isztambuli egyezményt Olaszország évekkel ezelőtt ratifikálta, a gyakorlatban azonban szinte semmi nem változott.

A sztrájkok másik célja a férfiak és nők közötti bérkülönbségek csökkentése.

Természetesen nemcsak a nők, hanem a férfiak is részt vehetnek a munkabeszüntetésekben, de a szakszervezetek hangsúlyozzák, hogy mindenki maga dönti el, bemegy-e dolgozni.

Néptelen taxiállomás a római Fiumicino repülőtéren idén februárban az olasz taxisofőrök sztrájkja miatt Forrás: MTI/EPA/ANSA/Telenews

A világ számos országában zajló általános sztrájkot a Nemzetközi Nőmozgalom nevű szervezet hirdette meg. Több olasz nagyvárosban tartanak megmozdulást, Rómában szerdán délután a Colosseumnál vonulnak fel.

Olaszországban az utóbbi években a nővédő mozgalmak és szakszervezetek nem rendeztek nagyszabású nőnapi tüntetést, most viszont hallatni kívánják hangjukat.

Olaszországban ugyanis drámai méreteket öltött a nőkkel szembeni családon belüli erőszak, amelyben 2000 óta több mint 1700-an haltak meg.

Tavaly 108 nő halt meg családon belüli erőszak következtében, akit férje, vőlegénye vagy volt partnere ölt meg, és további 13 ezret bántalmaztak.

Az olasz parlament március elején szigorította a családon belüli erőszakra vonatkozó büntetéseket, és bővítette a kiskorúak és az árvák jogi védelmét.