Meghalt Gyimesi Pálma

Elhunyt Gyimesi Pálma színésznő színész
Elhunyt Gyimesi Pálma
Vágólapra másolva!
„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2017. március 9-én, életének 95. évében, hosszan tartó, méltósággal viselt betegségben elhunyt Gyimesi Pálma, a Vígszínház színművésze. A Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkedünk” – írta honlapján a Vígszínház.
Vágólapra másolva!

Gyimesi Pálma 1922. december 18-án született, Geiger Pálma néven.

1944-ben végzett a Színművészeti Főiskolán. 1944 és 1945 között a Győr-Sopron Színház tagja volt, 1945 és 1946 között pedig a Budai Színháznál dolgozott.

1946 és 1949 között a Pódium Kabaréban lépett fel, 1949–1951 között a Magyar Rádió állományában volt, 1951 és 1955 között pedig a Magyar Néphadsereg Színháza (azaz a mai Vígszínház) tagja volt. 1955 és 1964 között a József Attila Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban és az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott.

1964 óta, azaz 53 éven keresztül volt a Vígszínház tagja.

Ez alatt a több mint öt évtized alatt a színház számos előadásában közreműködött. Molnár Ferenc A testőr című darabjában, Várkonyi Zoltán legendás rendezésében a szobalányt játszotta, színpadra lépett az Egy hölgy a Maximból, a Macskajáték, az Üvegcipő és az Orfeusz alászáll című előadásokban is. Emlékezetesek a zenés előadásokban alakított epizódszerepei is, a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hűvösnéje, vagy a Csókos asszony szomszédasszonya.

Játszott továbbá Lope de Vega A kertész kutyája, Shakespeare Makrancos hölgy, Moliere Tartuffe és Férjek iskolája, Kisfaludy Károly Csalódások, Alekszej Arbuzov Irkutszki történet, Molnár Ferenc A farkas, Örkény István Macskajáték és Edmond Rostand Cyrano című darabjában.

Színházi szerepe mellett 25 játékfilmben és még annál is több tévéfilmben volt látható: többek között szerepelt az Egy pikoló világos, A tizedes meg a többiek, a 141 perc a befejezetlen mondatból és az Angi Vera című filmekben is. Sokan szinkronszerepeiből ismerték a hangját: egyik legismertebb szinkronfeladatát a Csengetett, Mylord? című sorozatban Lady Lavender magyar hangjaként kapta.

1999-ben Aase-díjjal, 2012-ben pedig Gobbi Hilda-díjjal tüntették ki.

90 évesen, A lovakat lelövik, ugye? című előadásban még fellépett imádott színháza, a Vígszínház színpadára.

Gyimesi Pálma Vígszínház