Bernáth József: Nagyon szigorú voltam, de nem bánok semmit

Bernáth József
Vágólapra másolva!
Bár már jó ideje nincs állandóan képernyőn, Bernáth Józsefet nem felejtették el a nézők: az utcán máig megállítják az emberek, és szívesen mennek el olyan rendezvényekre, ahol megkóstolhatják a főztjét. Több tévés megkeresése volt az elmúlt hónapokban, de egyelőre nem tervezi a visszatérést, más munkáira és a feltöltődésre koncentrál. Ha ideje engedi, belevág a negyedik szakácskönyv elkészítésébe is, a főzőkurzusain pedig továbbra is lehet tanulni tőle – ezekről mesélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Jó ideje nem láthatták a nézők a képernyőn. Mivel foglalkozik mostanában?

Két héttel ezelőtt a Konyhakiállításon volt több főzőbemutatóm, március közepétől számos vidéki és pesti étteremben is vendégszerepelek, így bárki számára kóstolható a főztöm. Áprilistól pedig azt csinálom itthon is, amit kint Londonban a legjobban szerettem: tematikus rendezvényekre készítünk különleges, személyre szabott ételeket. Ez most számomra a legizgalmasabb feladat, mert minden alkalommal új menüsort kínálunk. Nagyon jó látni, hogy végre van igény Magyarországon is a minőségi cateringre.

Bárki számára kóstolható a főztje Forrás: Bernáth József

Vannak képernyős tervei, visszatérne a tévéhez?

Volt néhány felkérés az elmúlt hónapokban, de csak olyanba vágnék bele, amit igazán a sajátomnak érzek. Most a cateringgel jött leginkább ez az érzés. Újra napi rendszerességgel alkothatok a konyhámban, és rengeteg új emberrel találkozom.

Például a múlt héten egy szakácskonferencián jártam Párizsban, ahol olyan új technikákkal és alapanyagokkal találkoztam, amik még nem ismertek itthon. Egy forgatás mellett ilyenekre nem lenne lehetőségem.

Az RTL Klub délutánonként ismétli A konyhafőnök első szériáját. Milyennek látja magát utólag, mennyire volt szigorú a versenyzőkkel?

Az első széria a legnagyobb kedvencem. Az ismétlés óta két akkori versenyző is felhívott, hogy bezzeg a második és a harmadik szériában már nem voltam ennyire véreskezű a jelentkezőkkel, mint ebben. Ahogy belenéztem, igazuk volt: a legkomolyabb követelmény tényleg a legelsőben volt. Ettől függetlenül

Az első szériában Forrás: Hajnal András

Hasonló zsűrizős szerepet vállalna újra?

Azt vettem észre a visszajelzésekből, hogy azért szeretnek a nézők, mert értékeléskor mindig őszinte voltam. És amellett, hogy felhívtam a versenyzők figyelmét a hibákra, adtam nekik néhány tippet is, amit később tudtak használni, és jobb szakácsokká váltak.

Addig is pedagógusként próbálom továbbadni azt a tudást, amit külföldi és itthoni éttermekben sajátítottam el.

Ki jelentkezhet a főzőkurzusba?

A kurzusaimra bárki jelentkezhet. Erre a Miele oldalán van lehetőség, kulináris praktikák menüpont alatt. A környezet és a gépek profik, így aki először jön, megilletődik, de mivel mindig mindent részletesen elmagyarázok, így a tanfolyam végeztével a résztvevők bátrabban mernek belevágni bármilyen konyhai munkába. Sajnos havonta csak kettő fér bele a naptáramba, de remélhetőleg később ez is változik majd.

Máig szívesen találkozik vele a közönség Forrás: Bernáth József

Mennyire tartja fontosnak az online jelenlétet, és milyen a kapcsolata a követőkkel?

Jelenleg a Facebook- és az Instagram-oldalamon lehet követni, hogy épp merre járok, mivel foglalkozom. Tavaly óta sokat tanultam ezek kezelésével kapcsolatban is, így jóval több dolgot tudok megosztani a látogatókkal. Amellett, hogy folyamatosan közzéteszem, hogy hol és mikor lehet velem személyesen találkozni, hamarosan a legújabb receptjeim is felkerülnek.

Ma is előfordul, hogy megállítják az utcán?

Nagyon sokan emlékeznek még rám. Manapság leginkább azzal kapcsolatban szoktak megállítani, hogy a gyermekük vagy ők maguk is valamelyik könyvemből tanultak meg csirkepaprikást, franciasalátát vagy fánkot készíteni. Ez azért is nagyon jó érzés, mert

Három könyve is megjelent már, tervez esetleg következőt?

Az áprilisi nemzetközi könyvfesztiválon egyelőre ezt a hármat fogom dedikálni. Aztán majd kiderül, hogy lesz-e időm idén egy negyedikre. A téma és a receptek már megvannak hozzá.