Kalózok térítettek el egy olajszállító hajót

szomáliai kalózok, háttérben egy görög teherhajó,
Vágólapra másolva!
Szomália térsége hírhedt volt a kalóztámadásokról, de a térségben 2012 óta nem raboltak el kereskedelmi hajót. Több mint négy évvel az utolsó eset után hétfőn 20 fegyveres eltérített egy tartályhajót.
Vágólapra másolva!

Újra kalózok térítettek el kereskedelmi hajót Szomália partjainál. A Srí Lanka-i zászló alatt közlekedő és egy Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett vállalathoz tartozó Aris 13-at hétfőn közelítette meg

két motorcsónakkal mintegy 20 fegyveres,

akik a hajót a félautonóm észak-szomáliai régió, Puntföld partjai felé irányították. A tartályhajó Dzsibutiból a szomáliai fővárosba, Mogadishuba tartott.

A történtekről üzenetben értesítette a céget a jármű személyzete.

A hajózás biztonsága az Indiai-óceánnak ebben a térségében az utóbbi években lényegesen javult, részben az Európai Unió által 2008-ban indított Atalanta hadműveletnek köszönhetően.

Szomáliai kalóz 2009-ben, háttérben egy görög teherhajó Forrás: AFP/Mohamed Damir

A misszióban részt vevő európai tengerészek az utóbbi nyolc évben több mint 150 kalózt fogtak el és vittek bíróság elé, valamint számos támadást meghiúsítottak.

A térségben már 2012 óta nem raboltak el kereskedelmi hajót.

A legtöbb kalózkodással kapcsolatos esetről 2010 és 2012 között számoltak be. A szomáliai kalózok általában váltságdíjat követelnek az elraboltakért, akiket rendszerint nem ölnek meg.

A londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) adatai szerint

2011-ben 237 támadást indítottak szomáliai kalózok Szomália térségében,

és több száz embert ejtettek túszul.

Afrika partjainál jelenleg elsősorban a Guineai-öböl környékén jelent komolyabb problémát a tengeri rablók tevékenysége.