Tudja-e, hogy miért világít a macska szeme?

macska
A macskák látása különösen fejlett
Vágólapra másolva!
Közismert, hogy a macskák kiváló érzékszervekkel rendelkeznek. A legkiválóbb a látásuk, ennek köszönhetően még a sötétben is kitűnően látnak. E különlegesen fejlett érzékelési rendszerük is hozzájárult a macskafélék törzsfejlődési sikeréhez.
Vágólapra másolva!

Az éles szemek ellenére korlátozott a színlátásuk

A macskák elöl ülő szemei széles látómezőt biztosítanak (185˚), ami elősegíti, hogy az állat jól megbecsülje a távolságot.

Perifériás látásuk is remek, azonban az orruk előtt lévő területet nem érzékeli a szemük.

Ez utóbbival függ össze például, hogy a macska az orra elé tett finom falatot sem látja meg rögtön. Színlátásuk is korlátozott: elsősorban a színtartomány kék, zöld és sárga színeit érzékelik.

A macskák látása különösen fejlett Forrás: Szomor Anikó

Valószínű, mindenki látott már az éjszaka sötétjében zölden felvillanó macskaszemeket. E jelenségnek az az oka, hogy a szemfenéken elhelyezkedő retina festékes rétegének egyik része egy fényvisszaverő rétegből, az úgynevezett tapetum lucidum-ból áll.

A festékes rétegben a fény elnyelődik, de a tapetum lucidum visszaveri azt.

A tapetum lucidum fényfelerősítő hatása igen fényérzékennyé teszi a macska szemét.

A macska pupillája a szemfenéken található fényvisszaverő réteg, a tapetum lucidum fényerősítő hatása miatt erős fényben parányira szűkül Forrás: Wikimedia Commons

E nagyfokú fényérzékenység miatt azonban nappal a közvetlenül a szembe érkező napfény erejét korlátozni kell, erre szolgál egy fényrekesz, a pupilla, amely kitágult köralakból erős fényben keskeny réssé szűkül,

és szinte teljesen képes kizárni a fényt.

Az állat szemhéjainak leengedésével is képes szabályozni a bejövő fény mennyiségét. Sötétben viszont a pupilla kitágul, hogy a lehető legtöbb fény jusson a szembe.

Van egy látens harmadik szemhéjuk is

A macskák szeme kétszer használja fel a fényt. A fénysugarak elhaladnak a látósejtek mellett, de nem nyelődnek el a festékrétegben, hanem beleütköznek a tapetum lucidumba, amely visszaveri a sugarakat a látósejtek közé, így mivel a látósejtek kétszeres világítást kapnak, a macska jóval világosabb képet lát a sötétben is, mint amilyen az valójában.

Halványabb fényben vagy sötétben kerekre tágul a macskák pupillája Forrás: Szomor Anikó

A macskáknak van egy harmadik szemhéjuk, más néven pislogó hártyájuk (membrana nictitans) amely a belső szemzugban helyezkedik el.

A pislogó hártya normál helyzetben nem látható,

ha a szemet védeni kell valamilyen mechanikai behatás, például egy fajtárs karmolása ellen, akkor viszont a pislogó hártya reflexszerűen ráborul a szemre. De láthatóvá válik például akkor is, ha a macska álmos.

Nem egyformán éles a látásuk

Nem mindegyik házimacskafajtának azonosan jó a látása. A sziámi macskáknál például gyakori a kancsalság, ami rontja a térlátást.

Ez egy fejlődési rendellenességre, az optikai idegpályák rendellenességére vezethető vissza.

Kancsalságuk erősebb stresszes helyzet esetén, vagy akkor, ha erősen egy tárgyra összpontosítanak.

Sziámi macska Forrás: Wikimedia Commons

A legenda szerint kancsalságuk onnan ered, hogy Délkelet-Ázsiában a sziámi macskákat gyakran megbízták értékes vázák őrzésével, és a macskák olyan lelkiismeretesen végezték ezt a feladatukat, hogy a vázák merev figyelése miatt kancsalokká váltak.

A cápák szemstruktúrája nagyon hasonló a macskáéhoz, ők is rendelkeznek tapetum lucidummal Forrás: Photononstop/Roberto Rinaldi

Tapetum lucidummal és harmadik szemhéjjal nemcsak a macskák, hanem más állatok is rendelkeznek. Az előbbi megtalálható például a cápáknál, krokodiloknál, az utóbbi pedig a kutyáknál, madaraknál és egyes csúszómászóknál.

(Szomor Anikó összeállítása)