Még ragyognak a bankok, de sötét lehet a jövő

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Noha Kína öt legnagyobb bankja a vártnál szebb pénzügyi teljesítményt ért el 2016-ban, az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az ingatlanpiaci kockázat továbbra is erősen fenyegeti a világ a második legnagyobb gazdaságát.
Vágólapra másolva!

A múlt héten közzétett tavalyi, egész éves adatok szerint az alacsonyabb működési költségeknek köszönhetően Kína öt legnagyobb bankja 0,4 és 1,9 százalék közti profitnövekedést könyvelhetett el 2016-ban. A fekete bárány a Bank of China volt, amely egyedüliként szenvedett el 3,7 százalékos nyereségcsökkenést – írja a CNBC.

Mindazonáltal egyrészt az látszik, hogy a rossz hitelek arányának javulása igencsak egyenetlen volt. Másrészt pedig – emeli ki Matthew Phan, a CreditSights elemzője – úgy tűnik, a nyereségesség stabilizációja jelentős részben az üzleti szférát terhelő adók változásának tudható be.

Tartós kockázatok

Ezzel együtt az elemző

nincs meggyőződve arról, hogy Kína már maga mögött hagyta a legnagyobb veszélyeket.

A nem teljesítő hiteleknek ugyanis nem csupán stabilizálódniuk, de csökkenniük kellene a talpra álláshoz, ráadásul a kínai jegybank szigorúbb monetáris politikája, illetve a lassuló ingatlanpiac kockázatos lehet 2017-ben.

Még nincs vége Kínában a veszélyes időszaknak Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A legnagyobb kihívást azonban továbbra is a nem teljesítő, illetve a bedőlő hitelek jelentik, melyekkel a kínai bankrendszer már évek óta küszködik.

Az ország pénzintézetei globálisan is jelentősek,

mivel Kína négy legnagyobb bankja – az Industrial and Commercial Bank of China, a China Construction Bank, az Agricultural Bank of China, valamint a Bank of China – a világ legnagyobb eszközállományával rendelkezik az S&P Global Market Intelligence rangsora szerint.

Veszélyes ingatlanpiac

Mindemellett a Moody's a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy mivel a kínai bankok továbbra is küzdenek a szűkülő haszonkulcsokkal, illetve a lassuló kínai növekedéssel, az ingatlanpiac immáron nagyobb kockázatot jelent, mint a pénzügyi rendszer. Ennek oka, hogy míg korábban a bankszektor ingatlanpiaci kitettsége relatíve szerény volt, mára igencsak megnövekedett az ingatlanfedezetű hitelek aránya. Következésképpen

a bankrendszer egyre inkább ki van téve egy esetleges ingatlanpiaci sokk káros hatásainak.

Van azonban olyan elemző is, aki szerint a kínai bankok inkább haszonélvezői lehetnek a jelenlegi fejleményeknek. Alice Guan, a Phillip Securities szakértője, úgy látja, a globális kamatszintek emelkedése, illetve a kínai reformok pozitívan érinthetik a világ második legnagyobb gazdaságának pénzintézeteit. Kiemelte, más iparágaktól eltérően a bankszektor még mindig előnyt tud kovácsolni az alacsony értékeltségekből és a magas osztalékokból. Az ország gazdaságának talpra állása a jelenleg futó reformokkal pedig várhatóan javítja majd a szektor értékeltségét – tette hozzá az elemző.