Negyven cég születhet a magyar startupgyárban

start up vállalkozás
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-portrait-fashion-designer-team-work-image23171517
Vágólapra másolva!
Pár év alatt harminc-negyven új startup jöhet létre a Studio 1 segítségével, és megszületett az első uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetés.
Vágólapra másolva!

Világszerte egyre terjednek a startupstúdiók, más néven startupgyárak. Azok a szervezetek, amelyek belső erőforrásokból hoznak létre innovatív cégeket gyors egymásutánban. A modell a legtöbb olyan kihívásra receptet kínál, amellyel manapság a kezdeti fázisban lévő vállalkozásoknak szembe kell nézniük.

A Magyarországon is egyre nagyobb ismertségnek örvendő stúdiómodell fontos szereplői most sikeres hazai magánbefektetők támogatásával elindítják a Studio 1 Preseed Befektetési Zrt.-t, amely segítségével további startup cégek épülhetnek – hozták nyilvánosságra a harmadik alkalommal megrendezett Drukka Progress Bar meetupon.

Elindult a magyar startupgyár Forrás: © Mauricio Jordan De Souza Coelho | Dreamstime.com

A modell alapján az épülő startupok fő tulajdonosa a Studio 1 lesz, így a befektetők a megszokottól eltérően nem egy, hanem a portfólióba tartozó valamennyi startupra rálátást kapnak. A Studio 1

egyelőre 75 millió forinttal és négy befektetővel indul;

az összeg és a befektetői kör azonban folyamatosan bővül.

A Drukka számításai szerint 3-5 év alatt 30-40 új startup tud felépülni a Studio 1 támogatásával. Ebben a küldetésben nagy szerepet játszik a jövőben a Drukka Startup Academy is, amelynek indulását szintén az eseményen jelentették be. A Startup Academy célja, hogy tapasztalt startupvezetők, befektetők és szakemberek segítségével készítsen fel a saját startup alapítására és vezetésére.

A hazai startupoknak számos lehetősége adódik arra, hogy forráshoz jussanak. A stúdiókon túl több angyalbefektető és alapkezelő segíti az induláskor a cégeket.

A Hiventures Alapkezelőhöz eddig közel 450 befektetési igény érkezett

– hangzott el a Drukka rendezvényén.

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Alapkezelőnek összesen 50 plusz 6,5 milliárd forint áll rendelkezésére, hogy új alapokra helyezze az innovatív kkv-k finanszírozását, támogassa a hazai startup-ökoszisztémát, a vállalkozói kultúra fejlesztését és ezáltal növelje Magyarország versenyképességét.

Ebből az összegből 30 milliárd forintot európai uniós forrásból, további 20 milliárd forintot pedig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. meglévő alapjaiból biztosítanak.

Utóbbira vonatkozóan már tavaly megkezdődtek a kihelyezések: 2016 augusztusa óta összesen 2,2 milliárd forintról döntöttek, amelyből 0,73 milliárd forint tőkeösszeget folyósítottak is.