Kialakulhat az olajpiaci egyensúly?

olaj kitermelés olajkitermelés
2856141 05/21/2016 An oil pumpjack in the Seversky district of the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) megállapította, hogy az egyenes arányban ingadozó kitermelés és kereslet csökkenés visszahozhatja az olajpiac egyensúlyát.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb olajexportőr országainak kitermelés csökkentése ellensúlyozza a fejlett országok keresletének hosszabb távú visszaesését, ezzel kialakulhat az olajpiaci egyensúlyi helyzet, amit közel három éves túlkínálat előzött meg.

A kormányközi szervezet áprilisi jelentésében a kereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését, napi

40 ezer hordóval, 1,32 millióra csökkentette

és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea fogyasztásának lassulása miatt ez az elképzelés még akár kedvező is lehet.

Olajkút Krasznodarban Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

A kínálatot tekintve naponta 95,98 millió hordóra csökkent a kitermelés szintje, ami az

OPEC tagállamai és 11 nagy olajexportáló ország megállapodásának köszönhető.

Az egyezség szerint az OPEC országok 99 százalékban teljesítették a vállalásukat, az olajkartellen kívüli államok közül pedig Oroszország és Omán 64 százalékban.

Az OECD államok olajtartaléka 17,2 millió hordóval csökkent márciusban, de az első negyedévben mégis napi 425 ezer hordóval emelkedett. Az OECD februári nyersolajkészlete 3 milliárd 55 millió hordóra esett, ami 330 millió hordóval haladta meg az ötéves átlagot.

A két vezető nyersolajkeverék, a Brent és WTI

ára nem reagált a jelentésre, a jegyzések szerint állandó ingadozásban van.

Az irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta májusi szállításra hordónként 53,08 dollárba került, míg a Brent 55,87 dollárba.