Megszüntették az áramszolgáltatást Luhanszkban, Ukrajnában

Ukrajna - Szakadárok
ellenőrzése
alatt álló területek
Vágólapra másolva!
Ukrajna megszüntette a szakadár területek áramellátását és áruszállítását is. Továbbá terrorcselekménynek minősítette a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) autójának felrobbanását is, amelyben meghalt egy amerikai megfigyelő. 
Vágólapra másolva!

A Facebookon posztolta ki Vszevolod Kovalcsuk, az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vezetője, hogy kelet Luhanszk megye azon része, amely szakadár ellenőrzés alatt áll, nem kap többet áramot.

Azzal érvelt, hogy az orosz uralom alatt álló terület nagy összegű adósságot, több

mint 55,7 milliárd forintot halmozott fel.

Emiatt a város több részén nincs áramszolgáltatás. Továbbá több településen a vezetékes ivóvízellátás is leállt, ugyanis innen látták el árammal a Popszana járási víszszolgáltatót is. A szakadárok még az éjjel megoldották ezt a problémát, így az áramkimaradás csak a terület déli részét érinti.

Ukrajna - Szakadárok ellenőrzése alatt álló területek Forrás: Origo

Ukrajna betiltotta még az árukiszállítást is azokon a vonalakon, amelyek érintik a szakadár területeket. A közlemény szerint ezeket az intézkedéseket a térségben zajló fegyveres konfliktus és az „Ukrajnával szembeni orosz agresszió" tette szükségessé.

Az Európai Biztonság és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik autója Luhanszk megye szakadár területén aknára futott és felrobbant múlt vasárnap. A tragédiában egy amerikai megfigyelő halt meg, a német és a cseh pedig megsebesült.

A hároméves konfliktus alatt ez volt az első ilyen súlyos eset. Ukrajna a történteket terrorcselekménynek nevezte.