Vágólapra másolva!
Az amnesztiarendelet alapján, a néhai diktátor, Moammer el-Kadhafi kisebbik fiát több mint öt éves fogság után újra szabadon engedte a tobruki parlament.
Vágólapra másolva!

A néhai diktátor kisebbik fiát, Szeif al-Iszlámot Zintén városban tartották fogva, ami az Abu Bakr asz-Sziddik Zászlóalj nevű milícia ellenőrzése alatt áll.

Most szabadon engedték őt, de a biztonsága érdekében nem mondták el, hogy hol tartózkodik.

Az, hogy mikor fogadta el a Halifa Haftár tábornok vezette tobruki hatalom parlamentje az amnesztiarendeletet az a hírügynökségek számára nem teljesen világos.

2011-ben Szeif al-Iszlám szökésben volt, apja kémfőnökével együtt, amikor a népfelkelők megdöntötték az országban uralkodó diktatúrát és ugyanez a milícia kapta el őket. Apját, Moammer el-Kadhafit 2011-ben elfogták és az ország akkori ideiglenes vezetésének fegyveresi kivégezték.

Szeif al-Iszlám, Kadhafi fia, Tripoliban 2011-ben Forrás: AFP

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) körözést adott ki Szeif al-Iszlámra, a 2011-es háborús és emberiesség elleni bűnök miatt.

A tripoli bírság pedig 2015-ben halálra ítélte őt

olyan állítólagos gyilkosságok miatt, amiket a hatalom emberei a 2011-es felkelés folyamán követtek el. Emiatt pedig vita van az ICC és Tripoli között, hogy mégis melyikük ítélkezhet a Kadhafi-fiú felett.