A németek megkongatták a vészharangot

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Kiemelten fontos kockázati tényezőt jelentenek az alacsony kamatszintek következményei – mondja a német pénzügyi szabályozó hatóság elnöke. Ezzel együtt a szektor vezetői úgy látják, kezdenek veszélyesek lenni az eszközárak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban, Európában és Nagy-Britanniában is kitartóan alacsony kamatkörnyezet egyre nagyobb aggodalomra ad okot – mondja Felix Hufeld, a német pénzügyi szabályozó hatóság elnöke. Hufeld figyelmeztetése egy nemrég, a Bundesbankkal közösen végzett felmérés eredményein alapul – írja a CNBC.

Hufeld a hazai bankrendszerre gyakorolt hatást emelte ki, amikor hangsúlyozta, az alacsony kamatok következményei egyre jobban megmutatkoznak a banki mérlegekben. Minél tovább tart az alacsony kamatkörnyezet, annál nagyobbak lesznek a szigorítás kockázatai is – tette hozzá.

Stabilitás és kockázat

Mindazonáltal a szabályozó vezetője azt is kiemelte egy csütörtöki konferencián, hogy

a bankrendszer ma sokkal szilárdabb, mint 10 évvel ezelőtt, a pénzügyi válság kitörése idején volt.

Nemcsak a bankoknál lévő tőke mennyisége, de a minősége is sokat javult az elmúlt időszakban. Ezzel együtt fejlődtek a kockázatkezelési eljárások és, többek között, a javadalmazási rendszert is korlátozták – emelte ki Hufeld.

Egyre nagyobb nyomást jelentenek az alacsony kamatok Forrás: dreamstime

A pozitív tényezők hangsúlyozása mellett azonban Hufeld figyelmeztetett, világosan kell látni, hogy

a világon egyetlen szabályozói rendszer vagy pénzügyi piac sem sebezhetetlen.

Lehetnek és lesznek is újabb válságok a világban – tette hozzá. Hufeld egyébként az ingatlanpiacot külön hangsúlyozta mint olyan területet, amely a leginkább aggodalomra adhat okot.

Aggódó óriások

A német szabályozóval párhuzamosan azonban a piaci szereplők is tartanak a kockázatoktól. A Deutsche Bank vezérigazgatója, John Cryan például buborékok kialakulására figyelmeztetett egyes eszközosztályokban. Hangsúlyozta, amennyiben a piac magas kockázattal járó területeit nézzük,

a lehetséges nyereség ma nem arányos a vállalt kockázattal,

tehát a piac nem fizeti meg az azért járó jutalmat.

A Goldman Sachs vezérigazgatója, Lloyd Blankfein ezzel párhuzamosan a hozamokra hívta fel a figyelmet. Meglátása szerint ha vállalati kötvények hozamai alacsonyabbak, mint a részvényekre fizetett osztalékok, akkor valami aggasztó dolog történik.