Vágólapra másolva!
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődtek, Orbán Viktor kormányfő délután mond ünnepi beszédet, amit percről percre közvetítünk. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
16:50
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Így emlékezünk az 1956-os forradalomra

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, 15 órától Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Terror Háza Múzeumnál. Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezik az ország a 61. évfordulón, rengeteg politikai és családi programot szerveztek mára.

16:53
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Debreczeni László és a forradalom

Pécsen vérontás nélkül győzött a forradalom. Egy alkalommal egymással szemben álltak az ávósok, és több ezer ember - az első sorban az ötödéves orvostanhallgatóval, Debreczeni Lászlóval -, de Pécs városában nem lövettek a tömeg közé. Debreczeni Lászlót a forradalom leverése után börtönbe zárták, többször megverték, de még ott is gyógyított: titokban megműtötte egyik rabtársát, akinek a hátát úgy megverték gumibottal, hogy gennyes tályog keletkezett a sebek helyén. Nézze meg az Origo videóját, amit az egykori forradalmárral készített. 

16:58
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Egy emberöltőnyi fejlődést vettek el az országtól

Több mint egy emberöltőnyi fejlődést és szabadságot vettek el az országtól 1956 árulói - fogalmazott Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a forradalom évfordulója alkalmából a makóiaknak küldött üzenetében.

17:19
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a központi ünnepség

Megkezdődött a központi állami ünnepség a Terror Háza előtt. 

17:21
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Tízezren vannak a Terror Házánál

Az eső és az ítéletidő ellenére tízezer ember gyűlt össze a Terror Házánál, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az emberek megtöltik az Andrássy utat az Oktogontól a Vörösmarty utcáig.

17:23
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Nagy Feró volt az első fellépő

A központi ünnepségen a Terror Házánál elsőként Nagy Feró rockzenész lépett színpadra. 

17:25
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Schmidt: Szabadok vagyunk

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum vezetője azt mondta, hogy szabadok vagyunk, és nem szorongunk a jövő miatt. Mindig lesznek új hősök - ezzel zárta a beszédét. 

17:30
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Zenei műsor van

Most zenei műsor van a központi ünnepségen. 

17:31
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik Orbán beszéde

Kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök beszéde. 

17:32
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Orbán: A szabadság népe vagyunk

Orbán Viktor azt mondta, hogy tisztelettel köszönti a résztvevőket, és a világon minden magyart, akik emlékeznek a szabadságharcra. Köszönti azokat, akik átérzik, hogy mi, magyarok a szabadság népe, egy különleges, szabadságszerető nemzet vagyunk. Mindig összegyűlünk, hogy emlékezzünk, legyen bár viharos eső, vagy lovasroham - tette hozzá.

17:35
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

A szabadságot nekünk kell megvédenünk

A haza természeti és szellemi valóság, de a szovjet uralom egy történelem nélküli térbe taszított benünnket, meg akarta semmisíteni a múltunkat és a kultúránkat. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az Andrássy út 60. a nemzeti és a nemzetközi szocialisták központja volt. Itt tartották fogva azokat, akiket a rendszer a legjobban gyűlölt - mondat a kormányfő. A magyarokat nem lehet megfosztani a szabadságvágyuktól, mert ha elvész a szabadság és a függetlenség, akkor mi magunk is elveszünk - tette hozzá. A szabadságunkat magunknak kell megvédenünk - mondta Orbán. 

17:37
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

"Nemzeti forradalom volt 1956"

A kormányfő azt is mondta, hogy a hazaszeretetről nem elég szépen beszélni, hanem cselekedni is kell érte. Orbán szerint 1956-ban az a csodálatos ország bontakozott ki az elnyomás félhomályából, amire mindig is vágytunk. A forradalom nemzeti forradalom volt, és a gyárakban dolgozókról kiderült, hogy nem nemzetközi proletárok, hanem nemzeti munkások - tette hozzá. Mi nemcsak emlékezünk, hanem nem felejtünk. 

17:39
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Orbán: Ezért nem értenek minket Brüsszelben

A nyugatiak, ha csodálták is a magyar forradalmat, nem értették - mondta a kormányfő. Nem értették, miért harcolunk olyan túlrerővel szemben, amit aligha győzhetünk le - tette hozzá. Nem értették meg, hogy miért nem akarunk feloldódni valaminek az olvasztótégelyében. Ezer évig védtük Európa határát. Azért nem értenek Brüsszelben minket, mert akkor sem értettek minket - mondta a politikus.

17:42
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

"Ma sem érhetjük be kevesebbel"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy régi tereink jelek és figyelmeztetések. Ma sem érhetjük be kevesebbel, mint a korábbi évtizedekben - mondta a kormányfő. Orbán közölte, vállaltuk, amit vállalni kellett, ma azt a napot ünnepeljük, amikor sok millió magyar egyszerre ráébredt, hogy ugyanahhoz a nemzethez tartozunk. Ma arra az érintésre emlékezünk, ami áthatolt az elszakított területek határvonalán is - tette hozzá. 

17:45
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Orbán: Történelmi fordulóponthoz érkeztünk

A miniszterelnök szerint az igazság az, hogy a kommunizmus után 30 évvel is van olyan erő, ami az európai nemzeteket egyállagúvá akarja gyúrni."Nekünk magyaroknak mindig volt egy elképzelésünk arról, milyen országban szeretnénk élni. Orbán szerint most három évtized után újra veszély fenyegeti mindazt, amit a magyar élet rendjéről gondolunk. Történelmünk fordulópontjához érkeztünk - tette hozzá. Hinni akartuk, hogy a régi hagymázas dolgok nem térnek vissza, most pedig elképedve látjuk, hogy a globalizmus erői homo brusselicussá akar gyúrni minket." 

17:47
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Szellemi háború folyik

Orbán Viktor szerint Európa a saját háza táján sem tud rendet teremteni. Szellemi háború folyik a nihilizmussal szemben. Rasszistának bélyegezték azokat, akik szerint a bevándorlás veszélyt jelent a kultúránkra - mondta a kormányfő. Nácinak bélyegezték azokat, akik szerint Európa a nemzetek közössége. Ez a gőg vezette bele Európát abba a zűrzavarba, ami napjainkban van - mondta Orbán. Az európai emberek torkig lettek azzal, hogy a globalizációt ellenállhatatlan erőként kell elfogadni - mondta a miniszterelnök. Azért akarjuk az EU-t, hogy az európai nemzetek megvédjék a civilizáció értékeit. 

17:51
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem elég beszélni, harcolni kell

Október 23-án a legvilágosabb, hogy miért futott zsákutcába Európa - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint a pénzügyi spekuláns birodalom foglyul ejtette Brüsszelt, és néhány tagállamot. Ha ez alól nem szabadul föl Brüsszel, akkor nem történik jelentős változás. Mi magyarok voltunk azok, akik kitörtek a félhomályból, a rejtett háború nem a mi világunk, csak nyílt sisakos küzdelemmel lehet megvédeni a határokat, és megőrizni a nemzeti identitásunkat - tette hozzá. Nem elég beszélni, hanem harcolnunk is kell. 

17:53
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Orbán: Sorsdöntő lesz a 2018-as választás

Sorsdöntő lesz a jövő évi magyar választás is, mert most dől el, hogy a nemzetek visszaszerzik-e a szuverenitásukat a brüsszeli elittől. Most dől el, sikerül-e visszahozni a multikulturális időszak előtti, biztonságos Európát - mondta a kormányfő. Orbán szerint sokan gondolják azt, hogy ez lehetetlen, pedig ki gondolta azt október 23-án, hogy estére ledől a Sztálin-szobor? 

17:57
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Orbán: Mindenkire szükségünk lesz

Hányan hitték 2010 előtt, hogy nemzeti alapon lévő alkotmányunk lesz, azt mondták, lehetetlen lesz az IMF-et hazaküldeni, lehetetlen lesz a rezsit csökkenteni, és lehetetlen lesz a népvándorlást megállítani - mondta Orbán. Egy dolog biztos volt, ha meg sem próbáljuk, akkor biztosan nem sikerült volna. Mi tudjuk, hogy  a népvándorlást meg lehet állítani, Brüsszelt meg lehet zabolázni, az Európai Egyesült Államok tervére kényszerzubbonyt lehet húzni." Az kell, hogy mi itt Közép-Európában összefogjunk, és a büszke nemzetekhez méltó módon viselkedjünk. A tét nagy, semmit sem vehetünk félvállról - mondta Orbán. Mindenkire szükségünk lesz, hogy a következő választást megnyerjük, márciusban újrakezdjük, és áprilisban győzedelmeskedni fogunk - zárta beszédét Orbán Viktor. 

17:57
október 23, 2017
Vágólapra másolva!

Vége az ünnepségnek

Véget ért a központi ünnepség a Terror Háza Múzeum előtt.