A befektetők kezdenek kifogyni a készpénzből

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyre több cég kongatja meg a vészharangot, ahogy a befektetők készpénzállományai megközelítették a történelmi mélypontokat. Ez ugyanis súlyos fenyegetést jelenthet a jelenlegi részvénypiaci ralira nézve is.
Vágólapra másolva!

Egyre biztosabban kijelenthető, hogy a részvénypiacnak készpénzproblémái vannak. Ahogy pedig a befektetők készpénzállománya egyre csökken, úgy nő a 8 és fél éve tartó részvénypiaci ralira nehezedő fenyegetés – írja a Business Insder.

Igencsak furcsa világ alakult a pénzügyi piacokon az elmúlt időszakban. Miközben a pénzpiaci eszközök a hosszú távú alapoknak csupán rekord alacsony hányadát (17 százalék) teszik ki, a részvénypiaci befektetési alapokhoz köthető likvid készpénzállomány szintén mindenkor negatív csúcson, 3,3 százalékon áll – derül ki az INTL FCSstone adataiból.

A cég igen keményen fogalmaz, amikor hangsúlyozza,

az elmúlt évtized a szeméttel tette egyenlővé a készpénzt.

Ahogy pedig a befektetők igyekeztek megszabadulni a készpénzállománytól, hogy magasabb hozamot generáló eszközökbe fektessenek, mára odáig jutottunk, hogy kezd elfogyni a likvid tőke, amelyet még be lehetne tolni a részvénypiacra. Az elmúlt időszakban egyébként mások is figyelmeztettek, hogy a következő válságot likviditási problémák válthatják ki.

A legnagyobbak adnak vészjelzéseket

Ráadásul a piac legnagyobb hitelezői is elkezdtek figyelmeztetni azzal kapcsolatban, hogy az ügyfeleik tőkéje egyre apad. A Morgan Stanley pénzügyi vezetője október közepén jelezte, az ügyfeleik készpénzállománya soha nem látott alacsony szinten van.

A legnagyobb bankok többsége már figyelmeztetett a bajra Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A Bank of America Merrill Lynch emellett már többször hangsúlyozta, náluk is hasonló fejlemények tapasztalhatók. A banknál a teljes eszközállomány készpénzre eső aránya rekord alacsony szintekre süllyedt – közölték még júliusban.

Noha mindez azt is jelentheti, hogy a befektetők magabiztosak a részvénypiacokkal kapcsolatban, nem biztos hogy ez elég lesz, ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű befektethető tőke.

A Citigroup szintén júliusban közölte, az intézményi befektetők készpénzállománya a kezelt eszközök mindössze 2,25 százalékára süllyedt, ami a nyolcéves bikapiac eleje óta nem tapaszalt alacsony szint.

Lefulladó motor

Mindez együtt arra utal, hogy érdekes változások mennek végbe a részvénypiacon, melyet hosszú ideje az hajt, hogy bőven van elérhető és befektethető tőke a partvonalon. Az optimista szereplők pontosan azt hangsúlyozták az elmúlt években, hogy még mindig jelentős mennyiségű tőke várakozik arra, hogy beléphessen a részvénypiacra – és ezzel fokozza az erősödést.

Ez az érvelés azonban egyre gyengül, amit az is alátámaszt, hogy

a bankok is folyamatosan lengetik a vörös zászlót.

A történelmi példák pedig szintén baljóslatúak, tekintve, hogy 2000-ben, majd 2007-ben szintén hasonlóan alacsony készpénzállományokat tapasztalhattunk, mielőtt beindultak volna a részvénypiaci összeomlások.

Ellentétes vélemények

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy nem minden amerikai nagybank érez veszélyt a jelenlegi készpénzszinteken. A Goldman Sachs például jelentős kivételnek számít, ahogy a pénzintézet egyenesen „normális szintekről" beszél, melyek támogatják, hogy a bikapiac még jó ideig kitartson.

Veszélyesen kevés a rendelkezésre álló készpénz Forrás: AFP/Adek Berry

A Goldman véleménye pedig azt bizonyítja, hogy nem lehet látni, pontosan mekkora mennyiségű a még szabadon felhasználható tőke. Éppen ezért az várható, hogy a jövőben egymással igencsak ellentétes vélemények érkeznek majd azzal kapcsolatban, hogy mikor érjük el a részvénypiaci fordulópontot.

Ha viszont a pesszimistáknak igazuk van, akkor a befektetőknek egy idő után el kell kezdeniük eladni ahhoz, hogy tőkét szabadítsanak fel. Egy ilyen folyamat pedig nehezen megjósolható veszélyeket is tartogat a részvénypiacokra nézve.