Fintech homokozót hozna létre az MNB

Working at home Beautiful Using Laptop Wireless Technology Debt New Business One Woman Only Young Women Women Females Busy Copy Space Surfing the Net Love At First Sight Multi-Tasking Paying E-Mail 30-39 Years Adult Typing Smiling Sitting Looking Eating W
Close up of a young woman sitting in kitchen and going through her financials
Vágólapra másolva!
Mind a kínálati, mind a keresleti oldal támogatja a fintech cégek előretörését, ráadásul a bankoknak is jól jön, ha csökkentheti a költségeiket egy-egy újításnak köszönhetően. Szombati Anikó, az MNB igazgatója a Portfolió konferenciáján azt mondta, akár komoly bummot is hozhatnak ezek a cégek a piacon.
Vágólapra másolva!

A hazai fintech szektor a kockázati tőkebefektetések alapján nem kifejezetten erős, de a piaci szereplőkkel beszélve az MNB úgy látja, hogy nincs elég fintech cég, amely megnőhetne, miközben a befektetői kedv erős lenne. Vagyis a kereslet nagy, ami igazán megágyazhat egy komoly felfutásnak.

Sok ügyfél kipróbálna fintech szolgáltatásokat: a legnagyobb kínálat a mobilfizetési, számlainformációs és fizetéskezdeményezési szolgáltatást nyújtók oldalán jelentkezik, itt kategóriánként több mint 20 különböző cég szolgáltatna a tervei szerint. Ehhez azonban jól jönne egy környezet, ahol ki is lehet próbálni a szolgáltatásokat.

Pénzügyekhez ne kelljen papír Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Ez az úgynevezett regulatory sandbox, vagyis egy elszigetelt "szabályozói homokozó", ahol a fintechek szabályozói kontroll mellett tesztelhetnek igazi ügyfeleken újszerű szolgáltatásokat.

A piac majd felének százalékának lenne olyan ötlete, amit regaulatory sandboxban tesztelne, és 12 százalék körüli azoknak az aránya, akinek még nincs konkrét ötlete, de tervezne olyan terméket, amivel részt venne a regulatory sandboxban. Szombati szerint a regulatory sanbox elindításához az NGM-mel is együtt kell működni, így legkorábban jövő év második felében reális a keretrendszer kialakítása.