Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Karácsony Gergely: Meg akartak puccsolni!

Interjú Karácsony Gergely Karácsony Gergely Szilveszter Polgármester Zugló Zuglói polgármester egyetemi oktató országgyűlési képviselő politikus politológus
Vágólapra másolva!
Két órával azután, hogy Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke közös sajtótájékoztatón bejelentette, hogy minden a legnagyobb rendben és pártjaik választási szövetséget kötöttek egymással a 2018-as választásra, Karácsony Gergely a szocialisták és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy sikertelen puccsot kíséreltek meg ellene. A zuglói városvezető állítását támaszthatja alá, hogy éppen, hogy véget ért a nagy médiaérdeklődés mellett megtartott esemény, Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy nem támogatják Karácsony miniszterelnök-jelöltségét, csak bizonyos feltételekkel. A bukott kormányfő ehhez hozzátette, hogy „lehet olyan szituáció, hogy miniszterelnök-jelölt leszek." A Fidesz úgy értékelte az újabb balliberális háborúban kialakult erőviszonyokat, hogy "az országot egyszer már tönkretevő Gyurcsány a baloldal igazi vezére."
Vágólapra másolva!

Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóját követően sikertelen puccsnak értékelte a Mérce munkatársával folytatott háttérbeszélgetésen a 444 tegnapelőtti cikkében kiszivárgott információkat Karácsony Gergely. A következő pontok a legfontosabb elemei az írásnak:

  • A két párt külön listákat állít.
  • Mind a 106 egyéni választókörzetben koordinálnak, azaz mindenütt csak az egyikük állít egyéni jelöltet.
  • Mindkét párt miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely lesz, aki egy harmadik párt, a Párbeszéd társelnöke.
  • Karácsony egyik párt listáján sem lesz rajta, és valószínűleg egyéniben sem indul. Ahogy a Párbeszéd sem indul pártként a választáson.

Ezekből csupán a második pont volt igaz, ugyanis az egyéni választókerületeket valóban felosztották egymás között a szocialisták és a Demokratikus Koalíció – 60-46 arányban az előbbi javára. Sajtóértesülések szerint azonban ez sem teljesen így néz ki: az MSZP 60 jelöltje valójában csak 58, mert hozzájuk számolták az Együtt politikusát Szabó Szabolcsot és a független Kész Zoltánt.

A 444 további információi finoman szólva is pontatlanok voltak, persze könnyen előfordulhat, hogy ezzel a portálnak megvoltak a hátsó szándékai. Legalábbis Karácsony Gergely szerint biztosan, hiszen szerinte nincsen olyan helyzet, hogy egy miniszterelnök-jelölt nem szerepel a listán.

Ezzel megcáfolta a balliberális blog azon értesülését, hogy nem lesz rajta egyik párt listáján sem.
A háttérbeszélgetésből és a baloldali vezetők sajtótájékoztatójából is kiderült, hogy még közel sem lefutott meccs a közös, vagy külön lista kérdése. A politikus elmondta, hogy a listaállítás technikai határidejéig, februárig azért is fog küzdeni, hogy létrejöjjön a szerinte az ellenzék számára legelőnyösebb közös lista. A Mérce azon kérdésére, hogy nem visz-e el többet a közös lista dilemma fenntartása, az összefogás további lebegtettetése, mint amennyit egy közös lista hozhat, Karácsony azzal válaszolt, hogy nem direktbe próbálja rákényszeríteni erre a pártokat, nem fog a közös listáról beszélni, hanem a közös ország víziójával kampányol a következő hónapokban. Az MSZP továbbra is reménykedik a közös listában, ennek Molnár Gyula, MSZP-elnök is hangot adott tegnap, azonban ettől jelenleg Gyurcsányék határozottan elzárkóznak.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint meg akarták puccsolni Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Gyurcsány bejelentette miniszterelnöki ambícióit: Karácsony Gergely is az útjában áll?

Az egyik legégetőbb kérdésben is tévedett a 444, hiszen közel sem sorakoztak fel egységesen a pártok a zuglói városvezető mögött. Molnár Gyula ugyan magától értetődőnek vette, hogy „Karácsony miniszterelnök-jelöltségét mindenki támogatja, aki részt vesz a megállapodásban", ezt azonban Gyurcsány Ferenc nem teljesen így gondolja.

A bukott kormányfő azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy a DK önálló listával indul 2018-ban, amelyet Gyurcsány vezet, és nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki más listán van – utalva Karácsonyra.

A balliberális portál értesülését támasztja alá, hogy a zuglói politikus azt mondta a Mércének, hogy örülne annak, ha a DK elfogadná közös miniszterelnök-jelöltnek, azaz ez egyelőre nem történt meg. Arra a kérdésre, hogy lesz-e DK-val közös kampányeseménye, azt mondta Karácsony, ha hívják megy, de még nem hívták, viszont januárra már teljesen be van telve a naptára. Komoly feszültségre utalnak ezek a sorok a két párt között.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nem rejtőzködik többet: szerinte előfordulhat olyan helyzet, hogy miniszterelnök-jelölt legyen Forrás: Csudai Sándor - Origo

Gyurcsány Ferenc erre erősen rájátszik, hiszen egyértelműen elmondta politikai motivációit a HVG-nek:

Ehhez hozzátette, hogy „a Gyurcsányok hosszú életűek voltak, abban reménykedem, sokáig jelentek politikai alternatívát annak, amit a Fidesz képvisel”. Kiderült az is, hogy ő fogja a DK listáját vezetni 2018-ban.

Fidesz: Gyurcsány Ferenc a baloldal igazi vezére

A Fidesz szerint egyértelműen látszik, hogy az országot egyszer már tönkretevő Gyurcsány a baloldal igazi vezére. Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója azt írta közleményében, hogy ugyanazok akarnak hatalomra jutni, akik egyszer már tönkretették az országot.

A kormánypárti politikus arra emlékeztetett, hogy Gyurcsányék és a szocialisták együtt adósították el Magyarországot, tették tönkre a magyar gazdaságot, duplázták meg a munkanélküliséget, adóztatták agyon a magyar családokat, a munkavállalókat és a vállalkozásokat. A politikus hozzátette, hogy Gyurcsányék feladták hazánk gazdasági szuverenitását és hagyták, hogy külföldi gazdasági érdekek érvényesüljenek, miközben a magyar emberek megalázó bérekért dolgoztak és megszorításoktól szenvedtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről