A katalán szeparatista pártok Carles Puigdemont szeretnék újraválasztani

PUIGDEMONT, Carles, katalónia, katalán elnök, népszavazás, függetlenség
Barcelona, 2017. október 26. Carles Puigdemont katalán elnök beszédet mond a kormány barcelonai hivatalában 2017. október 26-án. Az elnök bejelentette, hogy nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában. (MTI/EPA/Toni Albir)
Vágólapra másolva!
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az Együtt az Igenért (Junts pel Sí) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) - közölte a spanyol sajtó a mai nap folyamán.
Vágólapra másolva!

A szeparatista pártokhoz közeli források szerint a megállapodás tegnap éjjel született meg Brüsszelben, ahol a volt elnök két és fél hónapja tartózkodik, mióta elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől.

Carles Puigdemont, volt katalán tartományi államfő Forrás: MTI/EPA/EFE/Toni Albir

A két politikai tömörülés az előző parlamenti ciklusban együtt kormányozta Katalóniát, ám a december 21-i választásokon külön indultak. A leadott szavazatok alapján a második és harmadik helyet szerezték meg.

A választásokon győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt nem kapott kormányzóképest többséget, míg

a katalán parlamentbe bekerült három függetlenségi párt - ha összefog - rendelkezik ezzel a többséggel.

A Junts pel Sí és az ERC együttműködése azonban még nem garancia Puigdemont újraválasztására. Összesen 66 mandátumuk van a 135 fős törvényhozásban, a többséghez 68 képviselő támogatása szükséges.

A négy mandátummal rendelkező Népi Egység (CUP) nevű baloldali függetlenségi párt egyelőre nem csatlakozott az együttműködéshez.

A volt elnök újraválasztását tovább nehezíti, hogy az új törvényhozásban mandátumot szerzett függetlenségi képviselők közül

nyolcan nem tudnak részt venni a parlament munkájában, mert vagy előzetes letartóztatásban vannak, vagy Brüsszelben.

Puigdemont pártja, a Junts pel Sí szerint a jelölt távollétében is megválasztható, például megbízhat egy képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét, de megtehetné azt saját maga az interneten, Skype-on keresztül. AZ ERC mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kér a katalán parlament jogászaitól.

A Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) nyilván ellenzik ezt az ötletet.

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Spanyolországba.

Ott azonban elfogató parancs van érvényben vele szemben. A katalán parlament egy hét múlva tartja alakuló ülését.