Átveréshez adta a nevét a Kodak?

kodak kashminer bitcoin
Kodak KashMiner
Vágólapra másolva!
Most épp egy BitCoin-bányászó hardveren jelent meg a márkanév.
Vágólapra másolva!

Hosszú szenvedés után a legendás Kodak ugyan még 2013-ban csődöt jelentett, azonban részlegesen sikerült megmenteni a vállalatot. Fogyasztói termékeket készítő részlege már évek óta nincs, jelenleg a vállalati szférának kínál nyomtatási szolgáltatásokat és technológiákat. Ettől függetlenül a vállalat vezetése még 2013-ban úgy döntött, hogy a Kodak márkanév fogyasztói piacon való ismertségét kihasználva licencelni fogja más gyártóknak a brandet, azaz némi fizetségért cserébe azok Kodak név alatt értékesíthetik az eszközeiket.

Kodak KashMiner Forrás: Chris Hoffman / Twitter

Mostanra sajnos kijelenthető, hogy a vállalat gyakorlatilag bárkinek hajlandó odaadni a márkanevét, ráadásul a Kodak név alatt piacra került termékek jókora része másra sem jó, minthogy rombolja a brandet. Az Archos szuper olcsó, de értelmetlen táblagépei még befértek a szódával elmegy kategóriába, de a CES-en bejelentett Kodak KashMiner már több szempontból is támadható, sőt: konkrétan a csalás határát feszegeti.

A hardverért a Spotlite nevű cég felel, egy olyan specializált számítógépről van szó, amellyel hatékonyan bányászható a BitCoin. Ezzel nincs gond, a problémát az üzleti modell jelenti: a vásárlóknak előre ki kell fizetniük 3400 dollárt a KashMinerért, plusz az első két évben megtermelt BitCoinok 50 százalékát is oda kell adniuk a Spotlite-nak.

A brosúra szerint amennyiben a kriptopénz árfolyama 14 ezer dollár marad, akkor a vásárlók havi 375 dollárt kereshetnek az eszközzel.

Szakértők szerint ez konkrétan hazugság, hiszen az idő haladtával egyre számításigényesebbé válik a BitCoin előállítása. Amennyiben a várható komplexitásbeli növekedést is belevesszük a képletbe, akkor az első két évben a BitCoin árfolyamának valójában 28 ezer dollár körül kellene ingadoznia ahhoz, a vásárlók havi 375 dollárt kereshessenek a KashMinerrel.

Végül a slusszpoén: nagyon úgy tűnik, hogy a Kodak Kashminer egy átcímkézett Bitmain Antminer S,

amelyet bármiféle jutalékos szerződés, vagy egyéb nonszensz nélkül 2320 dollárért árul a gyártója.

A Spotlite és a Kodak egyelőre nem reagáltak a kritikákra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!