Vágólapra másolva!
A magyar úszósport rangját és elismertségét jól jelzi, hogy az év női sportolója Hosszú Katinka, az év edzője pedig Shane Tusup lett – mondta az Origónak Batházi Tamás, a Magyar Úszószövetség főtitkára. A sportvezető jelezte, hogy a Hosszú-Tusup házaspár magánéleti problémáját a szövetség egészen biztosan nem tudja megoldani, de nem is ez a feladata. Batházi a 2018-as év kihívásairól és a fiatal magyar úszótehetségekről is nyilatkozott.

A magyar úszósport rendkívül sikeres évet zárt 2017 végén. Mégis, melyik volt önöknek a legnagyobb büszkeség? A budapesti világbajnokság sikeres megrendezése, az ottani magyar szereplés, a magyar úszásutánpótlás kiváló Eb és vb-teljesítménye, esetleg valami más?
2017 nemcsak az úszósportnak volt büszkeséget okozó, kiemelkedő eredményekben gazdag év, hanem az egyetemes magyar sportéletnek is.

De említsük meg a heroikus küzdelemben az amerikaiak felett győzelmet arató ifjúsági váltót, amely az indianapolisi korosztályos világbajnokságon nyert aranyérmet. Az év végi koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságot sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. A névsor tehát nagyon hosszú, nem véletlenül volt az évzáró rendezvényünkön több mint hatvan díjazottunk. Nem szeretnék senkit kihagyni, minden válogatott versenyzőre egyformán büszkék vagyunk.

Batházi Tamás, a Magyar Úszószövetség főtitkára

Másodsorban a sikerek köszönhetőek a sportág háttérbázisának, amiben az edzők éppúgy benne vannak, mint a versenyzők családja. Kitűnő lehetőségeink vannak a sportág finanszírozására. Megépült a Duna Aréna, ez olyan fellegvára lett az úszósportnak, amely büszkeséggel töltheti el az egész társadalmat. Nemzetközi sportdiplomáciánk az úszósportban rendkívül erős, a sikerekben megkerülhetetlen érdeme van Seszták Miklós miniszter úrnak, a 2017-es budapesti vizes vb szervező bizottságának, és Gyárfás Tamás úrnak is.

Közös összefogás nélkül ez nem sikerült volna. Megválasztásunk után dr. Wladár Sándor elnök úrral, nagy lendülettel kezdtük meg a közös munkát, büszkeséggel tölt el az, amit eddig elvégeztünk.

2018 fő versenye a glasgowi Európa-bajnokság lesz. Számíthatunk-e arra, hogy az olimpiai felkészülést is szem előtt tartva néhány idősebb, rutinosabb versenyzőnk ezt az évet pihenésre használja? Itt elsősorban Cseh Lászlóra és Gyurta Dánielre gondolok.
Reménykedünk a sikeres és eredményes szereplésben a nemzetközi versenyeken. Tudomásom szerint mindenki elkezdte a felkészülést, de erről Dr. Sós Csaba felnőtt szövetségi kapitány urat kellene megkérdezni, aki tudomásom szerint beszélt, vagy beszélni fog a versenyzőkkel.

Cseh Lászlóval is beszél majd az idei feladatokról Sós Csaba szövetségi kapitány Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Ebben Sós Csaba szövetségi kapitány, Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány, vagy Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók kapitánya maximális munkát végez.

A MÚSZ milyen eredményességi elvárásokat fogalmazott meg az idei évre?
Operatív vezetőként és volt versenyzőként sem szeretném presszió alá helyezni a versenyzőinket. Ismerve a saját és edzőik maximalistását, valamint a magukkal szemben támasztott elvárásokat, azt tudom mondani, hogy a szurkolóknak idén is sok okuk lesz az örömre.

A magyar sportújságírók 2017-ben az év női sportolójának Hosszú Katinkát, az év edzőjének Shane Tusupot választották. Számítottak erre, különösen Tusup első helyére? Mit jelent ez a szavazás és ez a végeredmény a magyar úszósport számára?
Hosszú Katinka és Shane Tusup a sportág egyedülálló világklasszisai, ezt az eredményeik is igazolják.

Hosszú Katinka az év női sportolója, Shane Tusup az év edzője lett 2017-ben Magyarországon Forrás: AFP/Anadolu Agency/Enes Kanli

Az úszósport rangját mutatja, ha két ilyen díjat is megkapott a sportág, ezért hálásnak kell lennünk az Iron Aquaticsnak.

Mit tud tenni a Magyar Úszószövetség a Hosszú Katinka és Shane Tusup körül kialakult magánéleti válságban? Egyáltalán kell-e bármit tennie?
A magánéleti kérdésekben nem tisztünk véleményét mondani.

Ha bármiben segíthetünk nekik, szívesen megtesszük, természetesen csak akkor, ha kérik ezt, és csak azt, amire lehetőségünk van.

Az viszont komoly sportszakmai kérdés, hogy Hosszú Katinka kivel folytatja majd a felkészülést. Ebben a kérdésben egyeztetnek majd az úszónővel?

Reméljük megoldódnak a nyitott kérdések. Mint minden jóérzésű ember, mi is drukkolunk nekik. Wladár Sándor elnök úrral beszéltünk erről korábban, hasonló volt a véleményünk.

A 2017-es izraeli ifjúsági Európa-bajnokságon és az indianapolisi világbajnokságon is bebizonyosodott, hogy a magyar úszósport utánpótlása több, mint biztató a jövőre nézve. Az ifi eb és vb sztárjai közül Késely Ajna és Milák Kristóf is berobbant már a felnőtt mezőnybe. Kik azok, akik idén követhetik őket?
Mellettük megemlíteném Németh Nándort, az Eger versenyzőjét. Rajtuk kívül is sok feltörekvő fiatal van, nem szeretnénk idő előtt elvárásokkal terhelni őket.

Németh Nándor nemcsak a budapesti vizes vb-n, hanem az indianapolisi ifjúsági világbajnokságon is remekelt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az olimpiáig még sok idő van, szerintünk a megfelelő irányba halad a szakmai fejlődésük az edzőinknek köszönhetően.

A 2018-as „csendesebb” év után 2019-ben Budapest rendezi meg az ifjúsági világbajnokságot, 2020-ban pedig az összes vizes sportág Európa-bajnoksága lesz Budapesten. Elkezdődött már ezekre az eseményekre a felkészülés?
Nyilvánvalóan megkezdődtek az előkészületi munkák.

Idén várhatóan úszó világkupát is rendezünk Budapesten.

Látva a 2017-es vizes vb sikeres megrendezését, senkinek nem kell aggódnia, hogy megfelelünk-e az elvárásoknak.

Nagyon fiatalon került vezető pozícióba. Miért éppen ön lett az úszószövetség főtitkára?
Az úszótársadalomban a tagszervezetek túlnyomó többsége egységesen kiállt az új vezetés mellett, amelynek az elnöke és a főtitkára is az úszósportból érkezett.

A sportolói múltam mellett amerikai közgazdász diplomával rendelkezem, amelyet az úszósportnak köszönhetek, hiszen ösztöndíjjal volt lehetőségem az Egyesült Államokban tanulni, ezért pedig mindig hálás leszek az úszósportnak.