Nácik által elrabolt műveket mutat be a Louvre

louvre, náci, festmény, műtárgy
Párizs, 2018. január 30. Nácik által ellopott olajképekből nyílt új állandó tárlat a párizsi Louvre múzeumban 2018. január 30-án. A műtárgyak visszaszármaztatásáért rendezett kiállításon harmincegy olyan festményt mutatnak be, amelyeket a második világháború idején tulajdonítottak el a Franciaországot megszálló német erők. A múzeum 1945 óta több mint 45 ezer műtárgyat adott vissza jogos tulajdonosának, de kétezer esetében nem jelentkezett senki, köztük van a Louvre raktáraiban őrzött 296 festmény. (MTI/AP/Christophe Ena)
Vágólapra másolva!
Állandó kiállításán bemutat a nácik által a második világháború idején elkobzott 31 festményt a párizsi Louvre abban a reményben, hogy sikerül megtalálni egykori tulajdonosaikat.
Vágólapra másolva!

A párizsi múzeum két új kiállítótermet nyitott a festményeknek, amelyek azon több ezer műtárgy részét képezik, amelyeket 1940 és 1945 között koboztak el a Franciaországot megszálló német erők.

A második világháború óta több mint 45 ezer műtárgyat adtak vissza jogos tulajdonosának, de kétezer esetében nem jelentkezett senki, köztük van a Louvre raktáraiban őrzött 296 festmény.

"Ezek a festmények nem a mi tulajdonunk. A múzeumokra a múltban gyakran úgy tekintettek, mint egyfajta ragadozókra, de a mi célunk az, hogy visszaadjuk ezeket" – mondta el kedden Sebastien Allard, a Louvre festmény részlegének vezetője az AP amerikai hírügynökségnek.

Az elrabolt olajképek Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

"A műtárgyak nagy többségét zsidó családoktól zsákmányolták a második világháború idején. Az örökösök megtekinthetik ezeket a műtárgyakat, nyilatkozhatnak arról, hogy családjuk tulajdonában volt és hivatalosan kérhetik visszaszolgáltatásukat" – hangsúlyozta Allard.

Az új kiállítótermekben lévő festmények különböző korok különféle festőinek alkotásai, köztük van például Theodore Rousseau francia festő egyik híres tájképe is.

"Fel kell hívnunk a figyelmet az ügyre és tudatosítani kell azt a közvéleményben. Fontosnak tartottuk bemutatni ezeket a munkákat, mivel ezek nem képezik gyűjteményünk részét" – tette hozzá.
A Louvre mellet számos más franciaországi múzeumban is bemutatnak elkobzott műveket, és a francia kulturális tárca katalógust készített róluk, amely az interneten is megtekinthető, és segíti a tulajdonosokat a műtárgyak azonosításában anélkül, hogy felkeresnék a Louvre-t.

A lista Rose Valland francia művészettörténész nevét viseli, aki a második világháború idején az életét kockáztatva készített részletes feljegyzést a náci megszállók által elkobozott műkincsekről, amelynek segítségével az ellenállási mozgalom tagjainak sikerült megakadályozni, hogy a műkincseket elvigyék az országból. A háború után Valland segített Németországban megtalálni az odahurcolt műtárgyakat.