Teréz körúti robbantó: már annak is örülhet, ha valaha kijöhet a börtönből

Teréz Körúti robbantó per
Teréz Körúti robbantó pere a Budapesti Fővárosi Törvényszéken 2018 január 31-én
Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint sincs jó helyzetben a Teréz körúti robbantással megvádolt 24 éves P. László Gergely ügyvédje, annak ellenére (vagy tán éppen azért), hogy védence ma visszavonta korábban tett, részletes beismerő vallomását. A fiatal férfi volt az a gyanú szerint, aki 2016 szeptemberében felrobbantott egy bombát,  amitől két rendőr súlyosan, egy járókelő pedig könnyebben megsérült. Bár korábbi beismerő vallomásában P. László Gergely elég sok zavaros dolgot állított, az őszi elmeorvosi vélemény alapján egyértelműen beszámítható. 
Vágólapra másolva!

Véget ért a Teréz körúti robbantó tárgyalásának első napja.

Ismertették a vádat és felolvasták P. László Gergely részletes beismerő vallomását, amit egy mondattal ma visszavont.

A férfi kirendelt ügyvédje, Cseterics Krisztián az Origónak azt mondta, hogy ez azért sem egy szokásos ügy, mert az ügyészség nem szokta ilyen pontosan megadni, milyen büntetésre tesz indítványt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Azt mondják, hogy életfogytig tartó szabadságvesztésre tesznek indítványt, a legkorábbi feltételes szabadlábra bocsátást 40 évben megjelölve. Így általában nem szokták megadni. Bármi, ami ennél kevesebb, az csak kedvező ítélet lenne. A védencem jelen állás szerint mindent tagad. Védői oldalról a legnehezebb feladat, amikor valaki úgy tagad, hogy nem tesz érdemben nyilatkozatot.

Van egy nagyon részletes önmagát terhelő beismerője, amit egy mondattal visszavont, és nem állított mögé ténybeli tartalmat.

Védőként ez egy nehéz helyzet. Azt lehet tenni ilyenkor, hogy a bejövő bizonyítékokban kételyeket próbálok ébreszteni a bíróságon, ahol lehet" - mondta Cseterics Krisztián és hozzátette, hogy P. László Gergelyt a legsúlyosabb bűncselekményekkel gyanúsítják.

"Terrorcselekmény, többszörösen minősülő emberölés. Hiába csak kísérlet, ugyanaz a büntetése, mint egy befejezett cselekménynek.

Az életfogytiglaninál bármilyen enyhébb ítélet egy győzelemmel érne fel.

Viszont ha az elmeorvos szakértő megállapítja, hogy az elmeállapota befolyásolta a cselekményét, akkor nem fogják elítélni, hanem kényszergyógykezelést fognak elrendelni, ami még talán rosszabb, mint egy BV intézet. De ez még nagyon messze van, jelenleg arról van szó, hogy itt van egy 24 éves fiatalember, aki legkorábban 64 éves korában jöhet ki a börtönből, ha az ügyészi indítványnak megfelelő ítélet születik" - mondta az ügyvéd.

Megszólal az apa

P. László Gergely édesapja a tárgyalás után hosszan beszélgetett a folyosón ismerőseivel. Ők biztosak benne, hogy nem a 24 éves férfi robbantott 2016 szeptemberében.

- mondta az Origónak a robbantással gyanúsított férfi apja. Arra a kérdésre viszont nem akart válaszolni, hogy miért ennyire biztos benne és szerinte mi látszik a felvételeken.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahogyan írtuk, 2016 szeptemberében robbant bomba a budapesti Teréz körúton. Két rendőr súlyosan megsérült, egy járókelő könnyebben. Az országos rendőrfőkapitány már másnap arról beszélt, hogy

a támadás célpontjai a rendőrök voltak.

A 24 éves férfit egy hónapon belül elkapták Több mint egy éve van előzetes letartóztatásban. Augusztusban terrorcselekmény előkészítésével is meggyanúsították amiatt, mert a robbantás után fenyegetőző e-mailt írt a Belügyminisztériumnak. Ebben az állt, hogy

ha nem kap egymillió eurót, akkor még több, nagyobb bombát fog felrobbantani.

Épelméjű

A rendőröknek februárban tett beismerő vallomást P. László Gergely. Ekkor derült ki, hogy a robbanásban megsérült rendőrök fegyverét is meg akarta szerezni, hogy ha kell, meg tudja magát védeni.

Hosszú és zavaros összeesküvés-elméleteket adott elő arról, hogy már gyerekkora óta figyelték: a szülei és a rendőrök is.

Azt is mondta, hogy mivel figyelték ők, tudniuk kellett volna, hogy robbantani fog, és szerinte

az apja és anyja nem az igazi szülei, mert örökbe fogadták.

Akkori vallomása szerint aznap is követték, és ennek akart véget vetni a robbantással.

A férfit kétszer vizsgálták az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, ahol

épelméjűnek minősítették, ami azt jelenti, hogy büntethető.

A tárgyalás hétfőn folytatódik, amikor a bíróság meghallgatja a két rendőrt és a könnyebben sérült áldozatot, és várhatóan szembesíti őket P. László Gergellyel.