Szervezett bűnözői csoportnak nyilvánította a kenyai kormány az ellenzék ellenállási mozgalmát

Vágólapra másolva!
Szervezett bűnözői csoportnak nyilvánította a kenyai kormány az ellenzéki Nemzeti Szuperszövetség (NASA) Nemzeti Ellenállási Mozgalom (NRM) nevű szárnyát, néhány órával az után, hogy kedden Raila Odinga ellenzéki vezető jelképes elnöki esküt tett több ezer híve előtt Nairobiban, amivel nyílt kihívást intézett a hivatalban levő Uhuru Kenyatta elnöksége ellen.
Vágólapra másolva!

Odinga a "nép elnökének" kiáltotta ki magát, a kormány pedig hazaárulásnak minősítette az eskütételt.
A Nemzeti Ellenállási Mozgalom tavaly októberben jött létre egy nappal a megismételt elnökválasztás előtt, amelyen

az ellenzék bojkottja mellett ismét Kenyatta szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Ez az ellenállási szárny Odinga közlése szerint határozott demokráciapárti kampányokra készül, és a gazdasági bojkotton, illetve a törvényes tiltakozás egyéb formáin keresztül fog küzdeni mindaddig, amíg a "legitim elnökséget" helyre nem állítják.

Eredetileg augusztusban volt a voksolás, de annak eredményét - amely szintén Kenyatta győzelmét mutatta - az ország legfelsőbb bírósága szeptember elején megsemmisítette, arra hivatkozva, hogy a választási bizottság alkotmányellenesen bonyolította le a választást.

Odinga és helyettese, Kalonzo Musyoka továbbra is fenntartja, hogy valójában ők nyerték meg a tavaly augusztusi elnökválasztást,

és az ellenzéki vezető támogatói őt tartják az ország legitim elnökének.

Szerdán három televízió továbbra sem tudott adást sugározni, miután előző nap a hatóságok leállították a működésüket amiatt, hogy élőben közvetíteni kezdték Odinga jelképes beiktatási ceremóniáját.

A belügyminisztérium közlése szerint a televíziók működése mindaddig szünetelni fog, amíg az ügyben le nem zárják a vizsgálatot.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet kijelentette: a kenyai hatóságok megsértették az emberek tájékoztatáshoz való jogát azzal, hogy kedden leállították több olyan televízió és rádió adását, amely hírt adott az ellenzék tiltakozó akciójáról.