Juncker legújabb ötletéről is megkérdezzük Lázárt

Események

Lázár János
Budapest, 2018. február 1. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2018. február 1-jén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A 109. Kormányinfón biztosan téma lesz a Stop Soros törvénycsomag, a gazdaság jó teljesítménye és az illegális migráció is. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés
14:28
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Itt van Juncker legújabb ötlete

Jelentősen növelné a hatékonyságot az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének összevonása, a poszt betöltőjének ráadásul így "kétszeres legitimitása" lenne - javasolta Jean-Claude Juncker. Megkérdezzük Lázár Jánost, támogatja-e a magyar kormány ezt az ötletet. 

14:31
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Mekkora növekedéssel számol a kormány?

A vártnál jobb gazdasági adatok fényében, a kormány tervezi-e, hogy módosít-e az idei várakozásokon? - kérdezzük majd a minisztert. 

14:33
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Mérlegen a Stop Soros!

Nem tart-e a kormány attól, ha átmegy a Stop Soros törvénycsomag, akkor újabb kötelezettségszegési eljárás indul hazánk ellen? - kérdezzük majd a Miniszterelnökség vezetőjét. 

14:49
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a 109. Kormányinfó. 

14:52
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Részvétnyilvánítás Kallós Zoltán családjának

Lázár János arról beszélt, hogy a kormány nevében szeretné kifejezni a részvétét Kallós Zoltán hozzátartozóinak. Pótolhatatlan veszteség érte a magyar nemzetet - tette hozzá. A miniszter külön gratulált azoknak, akik átvehették a Corvin-láncot. 

14:55
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Soros György kitiltása is felmerült

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy a Stop Soros törvénycsomag esetében a hozzászólók szigorúbb törvényt szerettek volna. Volt olyan vélemény miszerint Soros Györgyöt inkább ki kellett volna tiltani - mondta a miniszter. Lázár János elmondta, hogy korábban mind fizikai, mind jogi határzárat hoztak létre. 

14:58
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Ők esnek a törvény hatálya alá

A Stop Soros törvénycsomag értelmében nemzetbiztonsági vizsgálaton kell átesnie azon szervezeteknek, akik migrációt szerveznek, és nem regisztrációhoz lesz kötve - mondta a politikus. Lázár János közölte, ha biztonságos harmadik ország területéről nem EU-s állampolgárok bejutását szervezik bizonyos szervezetek, azok esnek a törvény hatálya alá.  

15:03
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Nem lépünk ki az ENSZ-egyezmény tárgyalásából

A kormány nem lép ki az ENSZ menekültügyi egyezményének a tárgyalásából - jelentette be Lázár János. A kormány azért döntött így, mert szeretne javaslatokat tenni, hogy változtassanak a dokumentumon. Lázár közölte, hogy a migrációt nem megszervezni, hanem megállítani kell. 

15:05
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Az ENSZ lebontaná a kerítést

Magyarország nem kívánja, hogy az ENSZ egyezménye alapján a gazdasági migránsok legális úton jöhessenek. Lázár elmondta, elfogadhatatlan, hogy a migránsoknak az államoknak kötelező legyen munkahelyet biztosítani. Az ENSZ lebontatná a magyar kerítést - mondta Lázár. 

15:07
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Soros áll a migrációs paktum mögött

Lázár János arról is beszélt, hogy Magyarország érdekeivel ellentétes az ENSZ egyezménye, a tárgyalóasztalnál maradunk, és szövegszerű javaslatokat teszünk. Szólt arról is, hogy Soros emberei központi szerepet játszanak a migrációs paktum előkészítésében. 

15:10
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Ez az április 8-i választások legfőbb kérdése

Február 23-án ülésezik az Európa Tanács a Dublin IV nevezetű reformról, ezért utazik Orbán Viktor február 19-én Bulgáriába. Egy határvédelmi javaslatot tesz majd a miniszterelnök a bevándorlás megszervezésével szemben - mondta Lázár. Az április 8- választások legfőbb tétje, hogyan tudjuk megvédeni az országot a bevándorlástól - tette hozzá a miniszter.  

15:13
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Sikeres volt a 2017-es esztendő

Lázár János elmondta, a magyar gazdaság jól teljesített 2017-ben, mivel 4,2 százalékkal nőtt a GDP. A nemzetgazdasági miniszter helyesen mérte fel a lehetőségeket - tette hozzá. A magyar gazdaság negyedik negyedéves növekedése négyszerese a franciának - mondta a miniszter. A visegrádi négyek is nagyon jó teljesítményt nyújtottak. 

15:15
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Nem az eladósodásból növekszünk

Lázár János arról is beszélt, hogy 12,8 százalékkal nőttek a fizetések tavaly. A munkanélküliség továbbra is nagyon alacsony. Idén 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol a gazdasági tárca - mondta a miniszter. Lázár János kifejtette, hogy a növekedést nem az eladósodás emeli. 

15:18
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Nagyon pörög az építőipar

Lázár János közölte, hogy vannak még növekedési tartalékok a gazdaságban. Kiemelte, hogy az építőipar 30 százalékkal növekedett. 2018-ban is folytatódik a lakásépítések száma. Óriási előrelépés történt a lakásépítések területén is. 

15:21
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Előtérben a napenergia

A kormány módosítaná a villamosenergia-törvényt, mivel az ország szeretné növelni a napenergiából származó energiát - jelentette be Lázár. Szólt arról, hogy az unióban sok tagországban a zöldenergia felfuttatása került előtérbe. Ahhoz, hogy könnyebb legyen a napenergia előretörése, ezért több szabályozási változtatás szükséges - mondta a miniszter. 

15:23
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Kedvező helyzetben a földművesek

Lázár János arról is beszélt, hogy a földművesek kedvezményeket kaphatnak a napelemparkok létesítése során. 

15:25
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Csökkentené az importáram arányát a kabinet

A miniszter elmondta, hogy az ország fő célja, hogy minél kevesebb importáram jöjjön be. Az import megszüntetése a kormány kiemelt célja, és ezért is fordulnak az Országgyűléshez. Lázár elmondta, az EB kifejezetten támogatja a zöldenergia térhódítását, mindezek jó projektek lehetnek.  

15:27
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Szeviép-károsultak: 3 milliárdot is fizethet a kormány

A kormány kártalanítani fogja a Szeviép-károsultakat. Ennek az összege hárommilliárd forint is lehet - mondta a miniszter. 

15:29
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Függetlenedhetünk az orosz gáztól

Lázár János arról is beszélt, hogy három irányból is biztosítani lehet a hazai orosz gázfüggőség csökkentését a következő időszakban. Az egyik legnagyobb lehetőség a román földgáz elérése. A kiszolgáltatottság Oroszországtól érdemben megváltozhat - tette hozzá. Az ország függetlenségének a tekintetében ez egy óriási előrelépés.  

15:32
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Jókedvű ülést tartott a Fidesz-KDNP-frakció

A kormány áttekintette a buszvásárlásokat is. A Fidesz-KDNP frakcióüléséről azt mondta, hogy kifejezetten jókedvű ülés volt. 

15:41
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Lázár: Mi mondani szeretnénk valamit az ország jövőjéről

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a választási kampányokból azt tanulta meg, hogy végül a választópolgárok döntenek majd. Lázár bízik benne, hogy Hódmezővásárhelyen bölcs döntés születik. Számomra hihetetlen, hogy bárki is akasztással fenyeget. Minket az érdekel, hogyan lehetne jobbá tenni Hódmezővásárhely életét - mondta a miniszter. Mi mondani szeretnénk valamit az ország jövőjéről. 

15:44
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

A kormánynak nem célja Soros kitiltása

A magyar kormánynak nem célja Soros György kitiltása, de vannak ilyen vélemények - mondta egy másik kérdésre Lázár. 

15:47
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Több pontja is elfogadhatatlan az ENSZ-dokumentumnak

Lázár az Origo kérdésére azt mondja, a magyar külügy tájékoztatása szerint tucatnyi olyan EU-s ország van, amely nem ért egyet az ENSZ migrációs dokumentumával. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a migrációt a gazdaságra hasznosnak és kedvezőnek, illetve megállíthatatlannak értékeljék, ez a miniszter szerint a magyar álláspont szerint nem szerepelhet a végső verzióban.

Nem osztják azt sem, hogy szabályozott útvonalakat kellene kialakítani a bevándorlásnak, és nem fogadják el, hogy minden ország köteles lenne letelepíteni és munkahelyet adni a migránsoknak.

"Támadni fogjuk, hogy az ENSZ fel akarja számolni a jogi és fizikai határzárat, szerintünk a migrációt meg kell állítani" - szögezte le. De azt is vitatják, hogy folyamatossá kellene tenni a bevándorlást. Lázár János hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, hogy ezek a megállapítások bizonyos országoknak fontosak, főleg olyanoknak, akik már most is bevándorlóországok. "Lelkük rajta, ha ezt akarják, tegyék, de csak a saját vonatkozásukban. Ebből nem következhet a határok megnyitása, és a kvóták szerinti szétosztás sem" - szögezte le.

15:48
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Ennyi lenne az ideális orvosi fizetés

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy minimum másfélmillió forintos fizetés lenne az orvostársadalom elvárása. Ha az eddigi ütemben növeli az orvosfizetéseket a kormány a következő években, akkor elképzelhetetlen lesz a paraszolvencia és az állami és magánpraxis összefonódása - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy csökkent az utóbbi években az orvoselvándorlás. 

15:50
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Ha eljárás lesz, készen állnak rá

Az Origo arra a kérdésére, hogy a Stop Soros törvénycsomag kapcsán nem tart-e a kormány a brüsszeli kötelezettségszegési eljárás elindításától, Lázár úgy reagált, hogy ez borítékolható, ahogy a civil törvény esetében is történt. "Vállaljuk a vitát, mert az intézkedés legitim formája a védekezésnek" - mutatott rá.

Szerinte olyan rendszerekre szükség van, amelyek nemzetbiztonsági szempontból mérlegelik a bevándorlást, ilyen az EU-ban is, vagy Németországban is működik. "Ezen a téren mi megállíthatatlanok vagyunk, a bíróságig is elmegyünk" - tette hozzá a miniszter.

15:52
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

No komment, és 4,3 százalék

A Miniszterelnökség embere nem akarta kommentálni azokat a tárgyalásokat, amelyek az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki pozíciójának egyesítéséről zajlanak. Ezekben a folyamatokban Orbán Viktor kormányfő vesz részt.

Azt viszont jelezte, hogy idénre a kormány 4,3 százalékos növekedéssel, 2 százalék alatti hiánnyal és csökkenő államadóssággal számol. 

15:53
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Mi vagyunk az egyetlen EU tagállam, aminek megvizsgálták a kétharmados törvényeit

Lázár János egy másik kérdésre az mondta, a Stop Soros törvénycsomagból egyértelműen kiderül, hogy az az illegális bevándorlókat szervezőkre vonatkozik. Egyesek a politikai menekülteket ide akarják kavarni - tette hozzá. Magyarország az egyetlen olyan tagállam az unióban, aminek a törvényeit megvizsgálta az EU - mondta egy másik kérdésre. 

15:55
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Lázár: Ez nagy hiba lenne

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, nagy hiba, ha valaki felhasználja a diákokat a választási kampányban. 

15:59
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Még várják a pártok véleményét

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a Stop Soros törvényjavaslatot beterjesztette a parlamentnek, és megvárják, mi lesz a parlamenti pártok véleménye. 

16:02
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Olcsóbb lett a közvilágítás Hódmezővásárhelyen

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy Hódmezővásárhelyen arra törekedtek, hogy jól legyenek megvilágítva az utcák, és olcsóbb legyen. Mindezt sikerült is megcsinálni - jelentette ki a politikus. A frakcióülésen nem volt szó az Ellios-ügyről, mivel az Európai Bizottság véleménye nem érkezett még meg. 

16:05
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Az OLAF egyértelműen beszállt a kampányba

Az OLAF-jelentések vélemények, amiket magyar szervezetek kapnak meg, valamint az Európai Bizottság - mondta Lázár. Homolya Róbert ügyében még meg sem keresték az Európai Bizottságot az illetékesek. Lázár közölte, hogy az OLAF hosszú évek után pont most mutatta be az anyagait. Ezt nehéz elválasztani a választási kampánytól. Homolya Róbert esetében semmilyen összeférhetetlenség nem állt fenn - mondta a miniszter. 

16:09
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Még semmilyen döntést nem hozott az EB

Lázár János arról is beszélt, sem Homolya-ügyben, sem az Ellios-ügyben nem érkezett semmilyen megállapítás az Európai Bizottságtól. Az Európai Bizottság semmilyen döntést nem hozott még ezekben az ügyekben - tette hozzá.  

16:12
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Ekkor hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, amint az EB meghozza a korrekciós javaslatát, akkor nyilvánosságra hozzák az OLAF jelentését az Elliosról.  

16:15
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Lázár: Orbán Viktor támadása áll az OLAF-ügyek mögött

Csak Orbán Viktor támadása áll a mostani OLAF-ügyek mögött - mondta egy másik kérdésre Lázár János.  

16:20
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

A gázár nemcsak a beszerzési árból áll

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, sajnos a gázár nemcsak a beszerzési árból áll. A magyar állam bevezette a hatósági árat, aminek köszönhetően ma 30 százalékkal olcsóbb a gáz ára, mint négy évvel ezelőtt. 

16:24
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Nincsen profit az állami közműcégeknél

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, az állami tulajdonban lévő közszolgáltatások nem állítanak elő semmilyen profitot. Az Európai Bizottság pedig éppen azzal támadja a kormányt, hogy olcsóbban adják a nyersanyagot, mint amennyibe kerül a beszerzési ár. 

16:26
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Érdekes bírói vélemények

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a bírói gyakorlat felülírja a menekültügyi hatóságot, így volt példa arra, hogy van olyan bíró, aki szerint Szerbia nem biztonságos harmadik ország. 

16:26
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Érdekes bírói vélemények

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a bírói gyakorlat felülírja a menekültügyi hatóságot, így volt példa arra, hogy van olyan bíró, aki szerint Szerbia nem biztonságos harmadik ország. 

16:32
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Lázár megvárja az Európai Bizottság álláspontját

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, megvárja az Európai Bizottság álláspontját az Ellios-ügyben, és utána fogja tudni levonni a tanulságokat. A cégben soha nem volt ügydöntő szerepe Tiborcz Istvánnak, a Simicska tulajdonolta Közgépnél voltak a döntési jogkörök. 

16:36
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Jó szomszédságot akarunk Ukrajnával

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a mi ukrán politikánkat az határozza meg, hogy a kárpátaljai magyaroknak, hogyan alakul a helyzete. Szólt arról is, hogy mi alapvetően a konfliktus rendezését tartjuk fontosnak. Az ukránok által előállított helyzet lényege, hogy a már megszerzett jogokat megpróbálják zárójelbe tenni - mondta a miniszter. 

16:41
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

A földműveseknek fog kedvezményezni a kabinet

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy a hódmezővásárhelyi világításfejlesztés során a Közgéppel is egyeztetett. A magyar földműveseknek akar kedvezményt nyújtani a magyar állam a napkollektorok telepítése során - mondta Lázár egy másik kérdésre. 

16:45
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Lázár: Ez egy nonszensz

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, magyar állampolgárok végezték az OLAF-vizsgálatokat, és magyarok tették a feljelentéseket is. Rossz gyakorlatnak tartom, hogy az EB-ben magyarok döntenek magyar feljelentésekről. Az OLAF hibát követ el, ha magyarokra bízza a magyar ügyek vizsgálatát - tette hozzá. Egy nonszensz, hogy egy magyar ember tesz feljelentést, és magyarok vizsgálják. Ezek politikai ügyek - tette hozzá. 

16:47
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Az egészségügyben folytatódhat a béremelés

Ez a kormány az utóbbi években folyamatosan fejlesztette a béreket, ha megválasztanak minket ismét, akkor az egészéágügyben folytatódik a bérfejlesztés - mondta Lázár János a Kormányinfó végén. 

16:48
február 15, 2018
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a Kormányinfó.