Szelfizett a katonával, aztán ellopta az ujját

agyaghadsereg, cserépkatona
Egy ilyen cserépkatona ujját őrizte magánál a férfi
Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok azt akarják, hogy szigorúan büntessék meg azt az amerikai férfit, aki letörte a híres agyaghadsereg egyik katonájának ujját.
Vágólapra másolva!

A kétezer éves szobor értéke több, mint egymilliárd forint. A philadelphiai Franklin Intézet 10 ilyen katonát kölcsönzött kiállításához. - írja a BBC News.

Egy ilyen cserépkatona ujját őrizte magánál a férfi Forrás: AFP

A múlt héten a Michael Rohana nevű amerikai férfit lopással és kiemelkedő alkotás eltitkolásával vádolták meg, majd óvadékkal szabadlábra helyezték.

A bírósági dokumentumok szerint a 24 éves amerikai férfi egy csúnya pulcsikat felvonultató buliban vett részt a Franklin Intézetben még decemberben, amikor is bement a lezárt, cserépkatona kiállításra.

Az FBI szerint Rohana a telefonját zseblámpaként használva, bement a kiállítóterembe, és ott szelfizett egyet az egyik cserépkatonával.

Ezt követően a rátette a kezét a szobor bal kezére, amiről letörött valami, ő fogta és zsebre vágta és elsétált vele.

A múzeum személyzete megtalálta az ujjat pár hét múlva, az FBI pedig eljutott Rohanához, aki bevallotta, hogy az asztalfiókjában tartotta az ujjat.

A kínai kulturális örökség központja, amely kölcsönadta a szobrot az amerikaiknak, határozottan elítélte az intézetet, mert szerintük hanyagul bántak a szobrokkal.

A kínai központ vezetője elmondta:

A központ vezetője hozzátette két szakértőt küldenek az intézetbe, akik felmérik a keletkezett károkat és helyrehozzák a szobrot, de kártérítést is fognak igényelni.

A 10 szobrot, a 8000 életnagyságú harcosokból álló agyadhadseregből adták kölcsön. A hadsereget Csin Si Huang-ti kínai császár készítette, aki Kr. e. 210-ben halt meg, és úgy hitte, hogy a cserépkatonák óvni fogják őt a túlvilágon. A különleges leletre 1974-ben bukkantak rá kínai farmerek.