Cristiano Ronaldo kipukkasztotta a Neymar nélküli üres léghajót

ronaldo, real madrid
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) celebrates with Real Madrid's Spanish defender Dani Carvajal after scoring the opening goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Real Madrid on March 6, 2018, at the Parc des Princes stadium in Paris. / AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT
Vágólapra másolva!
A Real Madrid idegenben is győzött (1–2) a Paris Saint-Germain ellen, így 5–2-es összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. A körítés ellenére egy pillanatnyi esélye sem volt a Neymar nélkül felálló párizsiaknak, ami leginkább az edző, Emery sara. A meccs után a katari tulajdonos azt mondta, óriási csalódás az eredmény, ami se Párizsra, se a klubra nem vet jó fényt. Ronaldo megint gólt lőtt, zsinórban a kilencedik BL-meccsén, ezzel beállította a holland Van Nistelrooy rekordját. A keddi játéknap másik mérkőzésén a Liverpool nem lőtt egyet sem. Az Anfield Road hősét Casillasnak hívták.

A visszavágó előtt nagy volt a fogadkozás Párizsban. „Együtt sikerülhet" – szólt a mottó. „Ez az év meccse" – mondta Emery. A sajtótájékoztatóra azt az Alvest küldték ki, akit akkor küldenek ki, ha nyomatékosítani kell valamit.

Jelen esetben azt, hogy képesek megfordítani a Real elleni párharcot.

„Megcsináljuk Neymarért" – nyilatkozta a brazil befeszített bicepsszel. Amikor kisétáltak a csapatok a Parc des Princesbe, és megjelent a BL-trófeát ábrázoló élőkép, fölötte az Ici, c'est Paris (Ez itt Párizs) felirattal, egy kicsit mindenki elhitte, hogy sikerülhet. Csak egy valaki nem hitte el. Emery.

A meccs előtti élőkép Forrás: AFP/Franck Fife

Emery veszíteni sem tud

Miért? A párizsiak a legutóbbi 45 hazai európai kupameccsükön nem kaptak ki, megverték a Chelsea-t és négyet lőttek a Barcelonának.

Most az elmúlt két-három év leggyengébb Realja ellen játszottak, mégsem volt egy pillanatig sem esélyük.

Ki lehet esni a Real ellen, de nem így. Ahogy ki lehet esni a Barcelona ellen is, de nem úgy, ahogy tavaly kiestek.

Az xG-mutató (Expected Goals, várható gól), amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, megint mérvadó: nagyobb lehetőségei a Realnak voltak a gólszerzésre.

Emery szerződése júniusig szól, nem valószínű, hogy a bajnoki cím és a francia bohóckupák megnyerése megmentenék az állását.

– mondta a meccs után, hozzátéve, hogy türelmesnek kell lenni, mert megvan bennük a potenciál, hogy BL-t nyerjenek. Türelem? Ez az a szó, amit Katar nem ismer. „Óriási csalódás az eredmény. Át kell gondolni, hogy hogyan lehetne még erősebbé tenni a csapatot" – ezt már Nasser Al-Khelaifi tulajdonos nyilatkozta. Hova már, ugye?

Pedig az elköltött euró százmillióknak (milliárdoknak?) semmi látszata egyelőre.

Amióta a katari éra tart (2011), a PSG csak három csapatot tudott legyőzni a BL egyenes kiesés szakaszában: a Valenciát, a Leverkusent és a Chelsea-t kétszer.

Csakhogy van itt még valami. Lehet bármennyire „gyenge" a Real, a bivalyerős spanyol bajnokság olyan alapot ad neki, amit a PSG soha nem tapasztal meg Franciaországban. Lehet bármekkora sztárcsapat, vagy bármekkorára fújt lufi, a Dijon vagy a Metz elleni mérkőzések csak arra jók, hogy Emery csapata letudja a kötelezőt.

Apropó, Dijon. Sokan emlékeznek még arra, hogy a PSG január 17-én 8–0-ra verte őket. Az ellenfélnek a legdrágább igazolása sem érte el a kétmillió eurót. Na most,

Emery 5–0-s állásnál a 68. percben behozott egy olyan játékost (Mbappét), aki 155 millió eurórért került a francia főváros kirakatcsapatába.

Egyfelől dölyfös edzői húzás volt ez, amely a Real ellen – ha nem is közvetlen módon –, de megbosszulta magát. Másfelől meg pontosan megmutatta, mit ér és mire készít fel a Ligue 1.

Ronaldo bebizonyította a PSG-nek: a BL más szint Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Csapatszinten jobb a Real, kész

Tavaly a párizsiak úgy verték 4–0-ra a Barcelonát, hogy már a kapust letámadták, és egy szusszanatnyi időt nem hagytak a labdakihozatalra. Kisebb intenzitással, de ugyanez működött két hete Madridban is, pedig akkor Kroos és Modric is a pályán volt, talán a világ két legjobban passzoló játékosa.

Most egyik sem, mégsem érezte úgy Emery, hogy megérné nyomás alá helyezni a Realt.

Ehhez hozzájött a középpályások pocsék teljesítménye is: a Rabiot, Motta, Verratti hármasnak összesen egy kulcspassza volt (olyan passz, ami után a társ közvetlen lövőhelyzetbe kerül), Casemiro pedig egymaga többet szerelt (öt), mint ők hárman együtt (négy).

A PSG 34-szer, a Real 12-szer próbálkozott csellel Forrás: whoscored.com

A csapatjáték akadozik. Emery tehetetlen. Mi marad? Az, hogy megpróbálják egy az egyben megnyerni a meccset:

a PSG majdnem háromszor annyi cselt kísérelt meg, mint a Real.

Kár, hogy ez már Madridban sem működött.

Pedig a szurkolók mindent megtettek

A PSG ultrái a meccs előtti éjszaka úgy gondolták, hogy segítenek a csapatukon, és éjjel fél kettőkor (!), pihenés közben egy kis petárdázással megzavarják a Real-játékosokat Hotel du Collectionneur szállodánál. Az akciónak a rendőrség vetett véget.

Videó az esetről:

Egy fokkal visszafogottabban, de ugyanez folytatódott a meccsen. A második félidőben kétszer is meg kellett állni, amikor a párizsi drukkerek begyújtották a pirotechnikát.

Párizs a BL nélkül is elájul önmaga nagyságától

A fővárosok helyett a vidéki (nagy)városok csapatai uralják a BEK-et és a Bajnokok Ligáját, és ez alól még a legcentralizáltabb városok sem jelentenek kivételt. Nagy-Britanniában például öt vidéki város (Birmingham, Glasgow, Liverpool, Manchester, Nottingham) is előbb szerzett BEK-trófeát, mint London. Még tovább sarkítva, Nottinghamnek több BEK-trófeája van, mint Londonnak, Párizsnak, Moszkvának és Isztambulnak összesen. Az Olympique Marseille 1993-ban megnyerte a kupát, Párizs eddig egyszer sem. A fővárosoknak nincs mit bizonyítaniuk a vidéki városokkal szemben: büszkeségük forrása jóval szélesebben és mélyebben buzog, mint holmi futballcsapaté. Különösen igaz ez Párizsra, ahol egy egész életet leélhet valaki úgy, hogy egyszer is átesne egy futball-labdán. Ezért nem lesz a Paris Saint-Germain soha a párizsiak egyetemes büszkeségének szimbóluma.

Lángolt a Parc des Princes Forrás: twitter/br football

Ronaldo mindig tudja fokozni

2, 3, 3, 0, 2, 2, 2, 1, 1, 2, 1, 2, 1. Ronaldo góljai a legutóbbi 13 BL-meccsén. Összesen 22. Erre még a spanyol bajnokságban is felkapnánk a fejünket, nemhogy a BL-ben. És nem a Malmö meg a Sahtar Donyeck ellen lőtte ezeket, hanem

a Bayern, az Atlético, a Juventus, a Tottenham, a Dortmund meg a PSG ellen.

Főleg.

A mostani ráadásul azt jelentette, hogy zsinórban a kilencedik meccsén talált be a BL-ben, amire rajta kívül csak Van Nistelrooy volt képes 2003-ban.

Casillas olyat tett, amit még senki

A Liverpool–Porto visszavágónak semmi jelentősége nem volt, tekintve, hogy az angolok már az első meccsen lerendezték a továbbjutást (5–0-ra nyertek). A Liverpool az első félidőben a kaput sem találta el, a másodikban ötször már igen, de gólt nem lőtt,

így először fordult elő az idei BL-szezonban, hogy valaki nullán tartotta Kloppékat.

És ki más is lehetett volna az, ha nem Casillas? A lefújás pillanatában félő volt, hogy ez volt a kapus utolsó európai kupameccse, de később Klopp elárulta, hogy beszélt vele, és Casillas folytatni akarja.

Klopp és Casillas a meccs után Forrás: twitter/champions league

A továbbjutással kapcsolatban visszafogottan nyilatkozott a német edző.

– mondta Klopp, aki még nem akart a negyeddöntőnél messzebb tekinteni, mert már ott is épp elég nehéz dolguk lesz, „annyi a jó csapat".

Azért félteni nem kell őket sem: 0–0 ide vagy oda, a Liverpoolnál több gólt senki nem lőtt idén a BL-ben.