Elképesztő ábrák, amelyek bemutatják a világ fejlődését

védőoltás
védőoltás
Vágólapra másolva!
A világ fejlődéséről mindenkinek van valamilyen elképzelés a fejében. Azonban ábrákon látni az elmúlt 200 év változásait teljesen más, és ugyanakkor elgondolkodtató. Az egészségügy és a technológia fejlődése sok területen előrelépést eredményezett, olyannyira, hogy ezek a folyamatok napjainkra lassulni látszódnak.
Vágólapra másolva!

Amikor a XVIII. században kirobbant az első, klasszikus ipari forradalom, az akkori lakosság gyakorlatilag el sem tudta képzelni azt, hogy milyen lesz a Földön élni napjainkban.

Azóta a technológiai fejlődés több hulláma vonult végig a gazdaságon, és ez a társadalom elképesztő fejlődését eredményezte. Ezt összegezte Max Roser, az Our World in Data munkájában 6 ábrán, amelyek rávilágítanak arra,

hogy honnan hová jutott az emberiség 200 év alatt.

1. Extrém szegénység

A Föld lakossága 1820-ban még csak 1,1 milliárd fő volt. Ekkor az emberek többsége még jelentős szegénységben, nyomorban élt, még aránytalanabb volt a vagyon eloszlása, mint manapság.

100 emberből mindössze 6 volt relatív vagyonos.

Azonban ez a trend folyamatosan csökkeni kezdett, 1940-ben 75 százalék volt a szegények aránya, míg napjainkra már csak 10 százalék. A gyorsuláshoz nagyban hozzájárult Kína, ahol az elmúlt 20 évben 700 millió ember került ki ebből a körből.

Mit nevezünk extrém szegénységnek? Az ábra alkotója a napi 1,9 dolláros (480 forintos) jövedelem alatt élőket sorolja ebbe a körbe. Ezt az adatot természetesen a mindenkori inflációval súlyozták.

2. Alapszintű oktatás

1820-ban gyakorlatilag csak a kiváltságosok járhattak iskolába. Akkor 100 emberből mindössze 17-nek volt valamilyen iskolai végzettsége.

Ez a bal oszlop középső ábráján látható! Kattintson!

Összesítő ábra (Bal oszlop: Extrém szegénység, Alapszintű oktatás, Olvasni tudók aránya; Jobb oszlop: Demokrácia, Védőoltások, Gyermekhalandóság) Forrás: Max Roser, Our World in Data

Napjainkra ez az arány megfordult, csak a Föld lakosságának 14 százalékának nincs semmilyen iskolai tapasztalata.

3. Írástudatlanság

Az előző témával szoros összefüggésben van az írni és olvasni tudók számának növekedése. Gyakorlatilag a számok arányosan változtak, és a nem analfabéták aránya

200 év alatt 12 százalékról 85 százalékra nőtt.

Abszolút értéket tekintve még döbbenetesebb a növekedés, 100 millió főről 4,6 milliárd főre ugrott az olvasni tudók száma.

4. Demokrácia

Napjainkban az emberek többsége olyan országban él, ahol demokrácia van. Azonban ez korántsem volt magától értetődő két évszázaddal korábban.

200 éve csak minden 100. ember élt demokratikus berendezkedésű államban.

Mára már a Föld lakosságának 56 százaléka olyan országban él, ahol szabad választások vannak.

5. Oltások

Az oltások növekedésének üteme jelentős késéssel követte a világ fejlődését. Az 1960-as évekig gyakorlatilag ritkaságszámba mentek a kötelező oltások.

Napjainkra ez az arány már eléri a 86 százalékot.

Ma már a világ fejlett részein teljesen természetes az oltás Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

(Az ábra a 2. pontban található összefoglaló tablón látható „Vaccination" címszó alatt)

6. Gyermekhalandóság

Az oltásokkal szoros összefüggésben állnak a gyermekhalandóság csökkenésével. Az 1930-as években még tízből három gyerek nem élte meg az ötéves kort.

Azóta az orvoslás és a technológia fejlődésének köszönhetően az arány 4 százalékra csökkent.