A japán kormányfő tagadta, hogy köze lenne az okirat-hamisítási ügyhöz

Japanese Prime Minister Shinzo Abe(L) and Deputy Prime Minister and Finance Minister Taro a cabinet meeting at Prime Minister’s Office in Tokyo on March 13, 2018. ( The Yomiuri Shimbun )
Abe Sindzó és Aszó Taró a bizottsági meghallgatáson
Vágólapra másolva!
Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán parlamenti bizottsági meghallgatásán visszautasította, hogy neki vagy feleségének bármi köze lenne egy kétes földvásárlási ügylethez, amely miatt kormánya bírálatok kereszttüzébe került.
Vágólapra másolva!

A japán pénzügyminisztérium hétfőn elismerte, hogy okiratokat hamisított egy protekciós ügyben.

Tavaly robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A kétes ügyletről a parlamentnek benyújtott hivatalos okmányokat a pénzügyminisztérium módosította, egyebek mellett törölték belőlük a kormányfő és felesége, valamint Aszó Taró pénzügyminiszter nevét is.

Abe Sindzó és Aszó Taró a bizottsági meghallgatáson Forrás: AFP/Yomiuri/Kentato Aoyama

Abe, de Aszó is azt állította a japán felsőház költségvetési bizottsága előtt, hogy nem ők rendelték el a kérdéses módosításokat. Abe kiemelte: "amennyiben szemügyre veszik a dokumentumokat, még mielőtt megváltoztatták őket, világos, hogy sem a feleségemnek, sem nekem nem volt közöm ehhez". A kormányfő hangsúlyozta, hogy amennyiben ilyen bizonyíték merülne fel, kész lemondani.

A kormány kulcsemberének tartott Aszó Taró pénzügyminiszterre, miniszterelnök-helyettesre nagy nyomás nehezedik, hogy szintén mondjon le, bár ismételten kijelentette, nem kíván távozni a posztjáról. Aszó hétfőn azt állította, hogy minisztériuma több munkatársa is érintett lehet a kérdéses iratok átírásában.

Japán sajtóhírek szerint a pénzügyi tárca egy magas rangú tisztségviselője már lemondásra kényszerült az ügy miatt. Múlt pénteken pedig holtan találtak egy másik tisztségviselőt, aki feltehetően öngyilkos lett.