Módosíthatja-e az építőipari vállalkozó a fix díjat, ha több a költség?

építkezés építőmunkások munkások builder steel scaffolding building tool hat formwork group house silhouette infrastructure equipment site plan industrial installation platform china large project safety developments elements occupational working back lig
24906569 - construction workers working on scaffolding
Vágólapra másolva!
Az építőipart mostanában sok hatás éri. Egyrészről szárnyal a csok és a kedvezményes lakásáfa miatt, sőt az irodaházi fejlődés is figyelemreméltó, ugyanakkor egyre többet hallani az építési anyagok drágulásáról, a szakemberhiányról, a hosszú fizetési határidőkről és a lakásáfa meghosszabbítása miatti bizonytalanságokról, melyek viszont a költségeket növelik. Ha az építési vállalkozó szerződésben állapodott meg a konkrét díjazásáról, módosíthatja-e azt arra hivatkozva, hogy nőttek a költségei?
Vágólapra másolva!

A legtöbb vállalkozó ugyanis 5-7 százalékos árnövekedéssel számolva alakította ki fix vállalási árait, ám eközben átlagosan 25 százalékos, de sok esetben még nagyobb mértékű költségnövekedés következett be - írja cikkében a Piacésprofit.hu.

Az írásban Kamocsay-Berta Eszter, a KCG Partner Ügyvédi Társulás szakértője válaszolja meg a kérdést.

Főszabály szerint a szerződő felek közös akarattal bármikor módosíthatják a szerződést,

de egy egyoldalú díjemelés csak az egyik fél érdekét tükrözi, így nem biztos, hogy ez könnyen véghezvihető. A szerződés módosítására akkor van még mód,

ha erről a szerződésben rendelkeztek, illetve ha erre jogszabály ad lehetőséget.

Fontos, hogy az előre nem látható változásnak a szerződéskötést követően kell beállnia.

A szakértő szerint az érvényes szerződést bíróság is módosíthatja, s ezzel érvényesítheti a „clausula rebus sic stantibus" elvét, vagyis a „dolgok jelenlegi állására vonatkozó záradékot". Ennek persze szigorú szabályai és korlátai vannak, az egyik ilyen, hogy a szerződés tartalmától a bíróság sem térhet el.

Az építési költségek emelkedése miatti vállalkozói díj módosítás bizonytalan, de nem reménytelen Forrás: Origo

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) kimondja, hogy

bármelyik fél kérheti a szerződés bíróság általi módosítását, ha annak változatlan feltételek szerinti teljesítése olyan lényeges jogi érdeket sértene, amely előre nem volt látható, a fél nem felelős a változásért és a kockázat nem tartozik a rendes üzleti kockázat körébe.

Az, hogy a módosítást kérni kell, egyben azt is jelenti, hogy - ha a szerződésben nem rendelkeztek a díjmódosításról és nem sikerül erről a feleknek megegyezniük - a bíróságok hivatalból biztosan nem fogják módosítani a szerződéseket.

Kamocsay-Berta Eszter végül arra a következtetésre jut állásfoglalásában, miszerint „Nem várható, hogy a bíróság minden esetben és feltétel nélkül helyt ad a kivitelező vállalkozók ebből fakadó, jogi úton érvényesíteni kívánt igényének. A fent felvázolt főbb feltételek és a szerződéses jogviszony egyedi feltételeinek figyelembevétele esetén a bíróság azonban orvosolhatja a kivitelező vállalkozókat ért hátrányos következményeket".

A Piacésprofit.hu cikke további részletekkel is szolgál az érdeklődőknek.