Simicskó István: Régiónk biztonsága Európa jövőjének záloga

SIMICSKÓ István CEDC
Budapest, 2018. március 28. Petar Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmiminiszter-helyettes, Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter, Simicskó István magyar, Karla Slechtová cseh védelmi miniszter, Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter, Andreja Katic szlovéni védelmi miniszter (b-j) a visegrádi országok (V4) és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) védelmi minisztereinek budapesti találkozóján tartott sajtótájékoztatón a Stefánia-palotában 2018. március 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A közép-európai régió biztonsága Európa jövőjének záloga - emelte ki Simicskó István honvédelmi miniszter a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) védelmi miniszteri tanácskozása után szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Simicskó István példaértékűnek nevezte az Ausztriát, Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát és Szlovéniát, Magyarországot, valamint megfigyelőként Lengyelországot tömörítő együttműködést. Elmondta: kollégáival megállapodtak abban, hogy védelmi képességeiket továbbfejlesztik, hogy még hatékonyabban védhessék az európai értékeket, a schengeni határokat.

Petar Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmiminiszter-helyettes, Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter, Simicskó István magyar, Karla Slechtová cseh védelmi miniszter, Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter, Andreja Katic szlovéni védelmi miniszter a visegrádi országok és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) védelmi minisztereinek Budapesten Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter szerint a CEDC példaértékű abból a szempontból is, hogy nem csak célokat fogalmaztak meg, hanem egyedülálló módon közös cselekvési akciótervet is kidolgoztak, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban segíthessék egymást baj esetén.

Mindent meg kell tenni a Nyugat-Balkán stabilitásáért

A hét ország védelmi vezetői - már kedden megkezdett - tanácskozásainak keretében áttekintették a biztonsági helyzetet, és a veszélyeket, mint például a tömeges illegális migráció és a terrorizmus.
Simicskó István azt mondta:

kollégáival egyetértettek abban, hogy a migrációs válsághelyzet elhúzódására kell készülni.

Ennek nyomán Simicskó István a tanácskozáson felajánlotta, hogy Magyarország - a 2017-ben Horvátország által megrendezett gyakorlathoz hasonló - egy határvédelmi, migrációs válságkezelési nemzetközi hadgyakorlatot rendez 2019-ben.

A honvédelmi miniszter azt is elmondta:

kollégáival a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetét aggasztónak értékelték.

Azt hangoztatták: közös fellépéssel - a NATO és az Európai Unió eszközeivel is - mindent meg kell tenni, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása fennmaradjon. Fontos viszont, hogy a helyzetet a balkáni térség védelmi, belügyi minisztereivel, vezető politikusainak bevonásával kezeljék.

A tanácskozáson kiemelt téma volt az Állandó Strukturált Együttműködés (pesco) is, amely - mint Simicskó István fogalmazott - egy újabb dimenziót jelent Európa védelmének megerősítésében. Ezáltal lehetővé válik, hogy az Európai Unió külső határait még hatékonyabban védjék, és hogy a válságövezetekben nagyobb erővel tudjanak megjelenni - fejtette ki Simicskó István.

Együtt van hangunk

A sajtótájékoztatón Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter arra figyelmeztetett: a "válságnak nincs még vége". Elmondta:

továbbra is rendszeresen fognak el illegális migránsokat Ausztriában is.

Az osztrák miniszter szerint amíg a külső határok védelme nem valósul meg, addig az országoknak saját határait kell megvédeni, és a belső biztonságot erősíteni kell.

Tomasz Szatkowski, lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes azt mondta: a tömeges migrációs helyzet kezelésében segíteni kell a leginkább fenyegetett országokat, de a probléma megoldását a "bajok gyökerénél" kell kezdeni, és az egyes válságövezetekre kell koncentrálni.

Karla Slechtová cseh védelmi miniszter azt mondta: a CEDC jelentőségét kifejezve úgy fogalmazott: "így együtt van hangunk". Elmondta, áttekintették, hogy a tömeges illegális migráció, a terrorizmus ellen, illetve nemzetközi missziókban miként tud együttműködni a hét ország.

Csak együttműködéssel lehet reagálni

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter azt emelte ki:

ezek közül is külön kiemelte: a pesco projektek előmozdítását.

Petar Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: a pescoban jelenleg 17 projekt van az asztalon. Ezzel együtt a horvát védelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a védelmi iparokban, és az azokhoz kapcsolódó iparágakban is együttműködésre van szükség, hogy minél több forrással részesülhessenek az európai védelmi alapból (edf).

Andreja Katic szlovén védelmi miniszter úgy értékelte:

Ennek megőrzésére is folytatni kell az együttműködést. Továbbá vannak olyan globális kihívások, mint például a tömeges migráció, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, amelyekre hatékonyan csak együttműködéssel tudnak reagálni az országok - hangsúlyozta a szlovén miniszter.

Közös kiképzési projektek, műveleti együttműködés

A Közép-Európai Védelmi Együttműködést (Central European Defence Cooperation - CEDC) osztrák és magyar javaslatra 2010-ben hozták létre. Az Ausztriát, Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát és Szlovéniát, Magyarországot, valamint megfigyelőként Lengyelországot tömörítő együttműködés katonai képességfejlesztési valamint közös kiképzési projektek indítását, valamint műveleti együttműködést tűzte ki célul.

A CEDC elnökségét ábécé sorrendben látják el a tagállamok.

Magyarország 2018. januárja óta nem csak a V4-es, hanem a CEDC soros elnökségi feladatait is ellátja.

Ennek nyomán Magyarország célul is tűzte ki a V4-CEDC együttműködésének előremozdítását.