Szárny alakú terelő nyert a madárvédelmi ötletversenyen

E.On, madárvédelem
Vágólapra másolva!
Izgalmas és újszerű ötleteket hoztak a Vigyázz a madárra! című, 24 órás madárvédelmi innovációs ötletversenyen az egyetemista és start-up csapatok. 
Vágólapra másolva!

Az E.ON és a Design Terminál közös szervezésű 24 órás hackathonján nyolc csapat mérte össze a tudását és ötleteit, hogy

hatékony, újszerű megoldást találjanak a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi problémákra.

Az elismert nemzetközi cég meggyőződése, hogy az ügyben tenni tudó és akaró érintetteknek – áramhálózat üzemeltetőknek, hatóságoknak, döntéshozóknak, valamint civil szervezeteknek – kiemelt felelőssége és közös szívügye a probléma rendezése.

Forrás:

A versenyen a 2-4 fős csapatoknak egy teljes napjuk volt, hogy kidolgozzák és bemutassák azt a villamos hálózatra vonatkozó madárvédelmi megoldásukat, amely egyszerre csökkenti a madarak sérülésének kockázatát, miközben biztosítja a zavartalan és biztonságos villamosenergia-ellátást.

A hackathon résztvevőit szakértők is segítették mentorként, a zsűriben a Földművelésügyi Minisztérium viselkedésökológusa és a Design Terminál szakmai vezetője is helyet foglalt az energiavállalat munkatársai mellett.

A versenyt az Architectmen nevű csapat nyerte, akik madárszárny alakú, szigetelőanyagból készülő terelőket tennének a villanyoszlopokra.

Forrás:

Ezüstérmes a Torus nevű páros lett, ők autógumikat hasznosítanának újra úgy, hogy egy pulikutyára emlékeztető bevonattal óvnák a madarak életét a vezetékeken. A bronzérmes Greenformatics csapat több ötletet is hozott, a zsűri leginkább a kúpos madárvédő papucsot és az állatokat a veszélyre figyelmeztető intelligens madárgyűrűt értékelte.

A győztes 350.000, a második csapat 250.000, a harmadik pedig 150.000 forint értékű repülőjegy-utalványt nyert. Minden helyezett csapata tagja egy-egy egynapos belépőt kapott a Brain Bar jövőfesztiválra is.