Az első ismert melegvérű hal öt faját azonosították

tündöklő hal
A rendkívül dekoratív Lampis guttatus
Vágólapra másolva!
Az első ismert teljesen melegvérű hal, a tündöklőhal, más néven királyhal (Lampris) öt faját azonosították amerikai kutatók, köztük egy olyat, amely óriási szemével és lila nyelvével tűnik ki a többiek közül.
Vágólapra másolva!

Halárverésen figyeltek fel a furcsán nagy szemű halra

A Karen Underkoffler vezette kutatócsoport a Zootaxa tudományos folyóirat legfrissebb számában írta le a nagy mélységben élő és az éttermekben egyre kedveltebb hal öt azonosított faját, a már ismert Lampris guttatus-on kívül három újonnan felfedezett fajt, és egy ötödiket, amelyet az eddiginél pontosabban körülírtak.

A rendkívül dekoratív Lampis guttatus Forrás: Species New to Science

Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) kutatói Underkofflerrel az élen azután kezdték összehasonlítani a világszerte kifogott tündöklőhalakat, hogy

egy honolului halárverésen egy vevő felfigyelt arra, hogy az egyik példánynak szokatlanul nagy a szeme.

A kutatók Lampris-mintákat kértek múzeumoktól, kikötőktől, halásztársaságoktól szerte a világban, és az 1700-as évekig visszamenőleg tanulmányozták a szakirodalmat. Underkoffler még Monacóba is elutazott egyetlen példány tanulmányozása céljából.

Öt faját sikerült azonosítani a különleges mélyvízi halnak

A kutatások, köztük a genetikai elemzések végül kiderítették, hogy a világ különböző részein honos tündöklőhalak nem egyetlen fajt alkotnak, nemcsak látszólag különböznek egymástól, hanem ténylegesen is önálló fajt képeznek.

Kékúszójú tonhalak. Eddig csak a tonhalféléknél és néhány cápacsoportnál volt ismert a részleges endotermia Forrás: Origo

A kutatók szerint felfedezésük azért fontos, mert a különböző fajok ismeretével elejét lehet venni a túlhalászásnak.

Bár célzottan, "nagyüzemileg" nem halásszák a tündöklőhalat,

azok egyedei olykor fennakadnak a tonhal- vagy karadhalhalászok hálóin, és sporthorgászok is szívesen pecáznak a színpompás mélytengeri halakra.

A szürkületi zónában élő dekoratív hal az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a sporthorgászok körében Forrás: Pinterest

A világszerte elterjedt faj színei feltűnően szépek: a 90 kilogrammos, ovális, oldalról erősen "ellapított" halak vöröses színű testfelületét fehér pettyek tarkítják, uszonyaik élénkpiros színben ragyognak. Az autókerék nagyságú hal 50-400 méteres mélységben él.

A tündöklőhal elterjedtségét ábrázoló térkép Forrás: Fishbase

A tündöklőhalak testhőmérséklete körülbelül 5 Celsius-fokkal magasabb, mint a környezetüké,

ahol épp tartózkodnak. Szárnyszerű melluszonyaik állandó mozgásával képesek a hőtermelésre, emellett kopoltyúik egyedülálló felépítése minimalizálja a hőveszteséget.

A tündöklőhalak képesek testük hőmérsékletét magasabban tartani a környező víz hőmérsékleténél Forrás: Picasa

Az erek, amelyek a felmelegített vért szállítják a kopoltyúkba, nemcsak a szén-dioxidot "adják le", hanem egyúttal a hal törzsébe irányuló, oxigénnel feldúsított, hideg vért is felmelegítik. A kopoltyúkat körülvevő zsírszövet "szigetelőanyagként" funkcionál, csökkentve a hőleadást.

Eddig csak a cápáknál és tonhalféléknél volt ismert az endotermia

A melegvérűektől, például az emlősöktől vagy a madaraktól eltérően - melyeknek szervezete hőt termel, s a környezettől függetlenül képes fenntartani az állandó testhőmérsékletet - a hidegvérűek, köztük a kétéltűek, a hüllők vagy a halak többségének testhőmérséklete a környezet hőmérsékletével együtt változik.

Egy nagy fehér megközelíti a cápaketrecet a dél-afrikai Fóka-sziget zavaros vizein. A nagy fehér cápának, -mint általában a heringcápa-féléknek mintegy 10 Celsius fokkal magasabb a testhőmérséklete a környezeténél Forrás: Elter Tamás

A tonhal és némely cápafaj egyedei is képesek felmelegíteni testük bizonyos részeit,

hogy sikeresebben vadászhassanak a mélyebb és hidegebb vizekben, de rendszeres időközönként kénytelenek a felszíni rétegekbe emelkedni, hogy megóvják létfontosságú szerveiket, így a szívüket a hideg károsító hatásától.

Egyre népszerűbb az éttermek étlapjain

A melegvérűség előnyöket biztosít a tündöklőhal számára. Míg más mélytengeri halfajok lomhák, és a sötét, zavaros vízben meglapulva lesnek a zsákmányra,

a Lampris igazi ragadozó: a melegvérűségnek köszönhetően gyorsan reagál, jobbak az agyi és látási funkciói,

nagy távolságok megtételére képes. A tündöklőhal egyre népszerűbb fogás a hawaii éttermekben, de másutt is terjedőben van.

Egyre gyakrabban fogják ki étkezési célból Forrás: Sci News

A NOAA adatai szerint míg a 2000 előtti években mindössze évi néhány ezer dollár értékben fogtak ki tündöklőhalat kereskedelmi célból, 2016-ban a zsákmány már elérte a 3,2 millió dollárt. A hawaii halászati szövetség adatai szerint 2015-ben csaknem 30 ezer tündöklőhal akadt bele a tonhal- és kardhalhalászhajók hálóiba.

(Forrás: MTI)