Az ITM legfőbb feladata a magyar kkv-k megerősítése

kkv digitális microsoft felhő
Egyre nagyobb érték a rugalmasság
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legfontosabb feladata a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) megerősítése, hatékonyságuk és versenyképességük javítása, annak elérése, hogy a kkv-szektor által előállított termékek minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek, és ezzel minél jobban bekapcsolódjanak a nagyvállalatok értékláncaiba - mondta Pomázi Gyula, a tárca helyettes államtitkára egy szakmai konferencián.
Vágólapra másolva!

Az ITM iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára szerint az innováció meghatározó szerepet játszik Magyarország versenyképességének javításában és a gazdasági növekedésben. A helyettes államtitkár szerint végig kell vinni az Ipar 4.0 fejlesztési programot, erősíteni kell az ipari digitalizációt, kiemelt cél az innovációvezérelt ipar megerősítése és az exportorientált ágazati láncok fejlesztése.

A jövőben csökkenteni kell a gazdaság függőségét a járműipartól, amellett további három-négy húzóágazat alakult ki az elmúlt években,

így ígéretesen fejlődik az elektronikai iparág, a gumiipar, a vegyipar. Emellett az egészségiparban, az orvosi műszergyártásban a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban a biotechnológiában is megvan az a növekedési potenciál, amely biztosítja, hogy ne csak a járműgyártástól függjön az ország iparának a teljesítménye.

A kkv-k fejlesztésének egyik fontos területe a digitalizáció Forrás: Microsoft

Magyarországi cégek mintegy 95 százaléka magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás, mégis kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint az itteni multinacionális cégek, ezért el kell érni, hogy a jövőben a magyar kkv-k termelékenysége, hozzáadott értéktermelő képessége javuljon az innováción és az új technológiák alkalmazása révén.

A kkv-k fejlesztése, termelékenységük javítása a társadalom szempontjából is fontos kérdés, az általuk foglalkoztatott munkaerő termelékenységét a szak- és felnőttképzés fejlesztésével is javítani kell.

Pomázi Gyula szerint lényeges, hogy a magyar vállalkozások lépést tartsanak a digitalizációs forradalommal, és az új megoldásokat felhasználva megtartsák és növeljék a versenyképességüket.