Nagy haszonnal jár a pandák védelme

óriáspanda-bébi, Jüan Meng
A picture taken on January 12, 2018 at The Beauval Zoo in Saint-Aignan-sur-Cher, central France shows cub panda Yuan Meng playing with its mother Huan Huan inside its new enclosure. Female panda gave birth to twins on August 4, 2017, but one died soon afterwards. Nine-year-old Huan Huan and her male partner Yuan Zi arrived at Beauval zoo in January 2012 on a 10-year loan from China after intense, high-level negotiations between Paris and Beijing. Huan Huan (meaning "happy") and Yuan Zi ("chubby") are the only giant pandas living in France. Breeding pandas is notoriously difficult and this is the first time a cub has been born in France. / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT
Vágólapra másolva!
Az állatok megóvásán túl, jelentős gazdasági haszonnal is jár a pandák védelme - derült ki a Current Biology című folyóiratban publikált tanulmányból, amely szerint az állatok megóvásáért tett erőfeszítések 10-27-szer több értéket termelnek, mint amennyibe a jelenlegi pandarezervátumok fenntartása kerül.
Vágólapra másolva!

A kínai óriáspandák és élőhelyeik védelmét szolgáló országos projekt keretében 1990 és 2010 között megduplázták a pandák védett élőhelyeinek számát Kínában.

A 2010-es évre több mint 33 ezer négyzetkilométernyi 67 pandarezervátum működött az országban,

a pandák számára megfelelő élőhelyek több mint felét lefedve.

A Kínai Tudományos Akadémia alatt működő Állattani Intézet kutatója, Vej Fu-ven és kollégái szerint a pandarezervátumok számos ellátó szolgáltatást nyújtanak a helyiek számára, lehetőséget adva nekik

a mezőgazdasági termelésre, az állatok legeltetésére, a vízkészletekhez való hozzáférésre, a tűzifa és a haszonnövények beszerzésére.

A területek szabályozó szolgáltatásai közé tartozik az esővíz szabályozása, az üledékkezelés és a szén megkötése.

Forrás: AFP/Guillaume Souvant

A pandák és védett élőhelyeik gazdasági értékének meghatározása érdekében a kutatók megvizsgálták a rezervátumokhoz kötődő ökoszisztéma szolgáltatásokat - ellátó, szabályozó, kulturális -, és különböző tanulmányok segítségével számszerűsítették az egyes szolgáltatások pénzbeli értékét, mindegyiknél átlagot vontak, majd kiszámolták, hogy egy hektárnyi pandarezervátum éves szinten mekkora gazdasági értékkel bír.

Eredményeik szerint 2010-re

a pandákkal és a rezervátumokkal összefüggő ökoszisztéma szolgáltatások értéke 2,6-6,9 milliárd dollár között mozgott évente.

"Most már tudjuk, hogy a rezervátumok és az állatok védelme együttesen segít visszafordítani a pandák számának hanyatlását, és, hogy

- mondta Vej.

Forrás: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

"mindennek erős motivációként kellene szolgálnia az emberek számára, hogy továbbra is támogassák a pandák védelmére irányuló erőfeszítéseket a faj teljes regenerálódásának eléréséig".

A szakemberek szerint az eredmények azt mutatják, hogy

megéri a pandarezervátumokra, valamint más veszélyeztetett fajok védelmére is áldozni.