Az USA-ba menekülnének a kínai milliomosok

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok a legkedveltebb célország a kínai milliomosok számára, akiknek több mint harmada szeretné elhagyni a hazáját a családjával együtt – derül ki egy friss kutatásból, miközben éppen magasabb fokozatra kapcsolat a kereskedelmi háború az USA és Kína között.
Vágólapra másolva!

Azzal párhuzamosan, hogy az Egyesült Államok és Kína életbe léptette a vámokat egymás importtermékeivel szemben, egy friss kutatás szerint a kínai milliomosok több mint harmada családostul hagyná el a hazáját – ráadásul a legnépszerűbb célállomás éppen az Egyesült Államok.

A kínai Hurun Research Institute és a Visas Consulting Group adatai szerint a megkérdezett 224, legalább 4,5 millió dollár értékű vagyonnal rendelkező kínai magánszemélynek

több mint egyharmada „jelenleg fontolgatja", hogy elköltözik Kínából.

A legtöbben a jobb oktatási rendszert keresik külföldön, de a kormány szigorú politikája, illetve a súlyos légyszennyezettségtől sújtott városok is közrejátszanak a döntésben – írja a CNBC.

Ezzel együtt a válaszadók szeretnék nagyobb biztonságban tudni a vagyonukat is. A jelentés szerint a milliomosok a befektetéseiknek átlagosan 11 százalékát külföldi eszközökben tartják.

Vagyonok határok nélkül

A legnépszerűbb célország pedig az Egyesült Államok, ráadásul immáron zsinórban a negyedik éve. A második az Egyesült Királyság, a harmadik Írország, a negyedik pedig Kanada lett. A kínai milliomos befektetők mindenekelőtt

az erős oktatási rendszer, a tiszta levegő, valamint a jobb élelmiszerbiztonság miatt kedvelik az USA-t.

Nem mellékesen Donald Trump adócsökkentő politikája is igencsak vonzó a kínai gazdagok számára.

Los Angeles a legnépszerűbb város a kínai milliomosok szemében Forrás: AFP/Image Source/Pete Saloutos

A kiemelkedő amerikai oktatási rendszer fontosságát külön hangsúlyozta a jelentés a kutatás értékelése során, de a vízummentes utazás, valamint az alkalmazkodás egyszerűsége is fontos szempont volt a kínai válaszadók számára.

Érdekesség, hogy Kanada korábban második volt a listán, azonban most visszacsúszott a negyedik helyre. Ennek elsődleges oka, hogy a kanadai állam márciusban megemelte a befektetési vízum követelményeit, ami nemcsak a befektetési limitre, de a nettó vagyonra vonatkozó előírásokat is módosította.

Népszerű ingatlanok

Mindeközben az is kiderül a kutatásból, hogy kínai gazdag magánszemélyek számára továbbra is népszerű a vagyongyarapítás céljából történő külföldi ingatlanvásárlás.

A kínai vagyonosok átlagosan 800 ezer dollárt költenek külföldi ingatlanvásárlásra.

Emellett a devizabetétek is magas népszerűségnek örvendenek.

Az ingatlanok tekintetében a legnépszerűbb város Los Angeles lett, amelyet New York, Boston és San Francisco követ. Mi több, Los Angeles immáron az ötödik egymást követő évben lett a lista aranyérmese, noha New York a harmadikról a második helyre jött föl – kiütve ezzel a negyedik helyre visszacsúszó Seattle-t. A külföldi ingatlanvásárlás kapcsán a legfontosabb szempont a „magas költséghatékonyság" volt, amely után csak második lett a sorban a befektetési érték.