Ennyit tud ma egy ultraolcsó okostelefon

Vodafone, N9 Lite, teszt, okostelefon, Android
A telefon egészen jól néz ki!
Vágólapra másolva!
A Vodafone hosszú évek óta kínál saját márkás okostelefonokat, és a cég stratégiája az idei évben sem változott meg. Idén is több új készülékkel jelentkezett a brit telekommunikációs gigász, amelyek között a hagyományokhoz hasonlóan megtalálható egy igen kedvező árú modell, a Vodafone Smart N9 Lite.
Vágólapra másolva!

Külső: semmi extra

Nincs mit szépíteni a dolgon, az N9 Lite egész jól néz ki, de azért megjelenésében nyoma sincs a jelenleg trendinek számító megoldásoknak. A keret oldalt, alul és felül is vastag, ennek köszönhetően a kijelző csak a frontfelület 72,1 százalékát foglalja el, ami jelentősen elmarad attól, amit a mai topkészülékek produkálnak.

A telefon egészen jól néz ki! Forrás: Origo

Az összeállítás minősége megfelelő, nincsenek sorjás élek, pontatlan illesztések, amiért mindenképpen dicséret illeti a terméket. A gombok oldalt kaptak helyet, kényelmesen elérhetőek, a készülékház kellően vékony, és a súlya sem vészes (155 gramm).

Csak a kötelezőt

A termékbe egy nyolcmagos (1,3 Ghz-es ARM Cortex A-53 magokkal) MediaTek MT6739WA processzor került mindössze 1 GB RAM és egy Mali-T720MP2 grafikus vezérlő társaságában.

Ez pedig ma már meglehetősen gyenge hardvernek számít, a teljesítménye egyszerűen kevés az erőforrás-igényesebb alkalmazások problémamentes futtatásához.

Emiatt mondjuk rengeteg játékról le kell mondani, sőt a használat közben olykor némi akadozás, belassulás is tapasztalható. Annak ellenére, hogy az Android 8.1 Oreo GO verziója (itt irtunk róla részletesen) került fel a termékre, amely mentes mindenféle felesleges sallangtól, és a lehető legoptimálisabban használja ki egy szerényebb képességű mobilban rejlő lehetőségeket is.

Az ára kifejezetten alacsony Forrás: Origo

Persze arról szó nincs, hogy használhatatlan lenne a termék, gond nélkül meg lehet rajta nézni az e-maileket, a Facebookot, Twittert, a vonatok menetrendjét, YouTube-videókat, lehet böngészni, vagy akár filmezni. De az előfordulhat, hogy a sebességgel akadnak problémák, ami azért borzasztó idegesítő tud lenni.

Kijelző: A minimum

A kijelzőről is süt, hogy törekedtek a költségek lefaragására. Az 5,5 inches, 8 bites, 16 millió szín megjelenítésére képes IPS LCD technológiára épülő kijelző felbontása ugyanis, mindössze 480 x 960 képpont. Ez pedig 201 ppi (pixel/inch) képpontsűrűséget jelent, ami ma már elég gyatra értéknek számít. Ennek következtében a pixelek nagyok, a vonalak nem olyan finomak, simák, az átmenetek nem gördülékenyek. A betekintési szöggel is akadnak problémák, hiszen ha valaki oldalról nézi a képernyőt, azt fogja tapasztalni, hogy a színek először kifakulnak, aztán pedig megváltoznak. Szemből nézve a tónusokkal egyébként nincs különösebb probléma, az árnyalatok természetesek. A kijelző maximális fényereje 294 nit, ami nem túl sok, és ami azt eredményezi, hogy napfényben a képernyő nem látható jól. A feketeszint ilyenkor 0,41 nit, ami 700:1 valós kontrasztarányt jelent, ez pedig meglehetősen gyenge eredménynek számít. A mozgásmegjelenítés korrekt, akadozásnak, remegésnek nincs nyoma, és a kisebb objektumok körül sem tűnik fel remegő keret, aura.

Üzemidő, hang, telefonos képességek

Az akkumulátorra nem lehet panasz, hiszen a 2460 mAh energiacella abszolút elsőrangú egy ilyen készülékben. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemidő kiemelkedő, akár 15-16 órányi netezésre, filmezésre elegendő energia eltárolását biztosítja az akksi 50 százalékos fényerő mellett.

Világosban lehet vele elfogadható fotókat készíteni Forrás: Origo

A beépített hangszóró csodákra nem képes, hiszen a hangereje elég, de a minőséggel akadnak problémák. Fejhallgatóval teljesen jól használható, akár zenehallgatásra is, bár azért az audiofile-oknak vagy különösen igényeseknek kevés lesz. A mikrofonja elsőrangú, így telefonálásra a Vodafone Smart N9 Lite remekül alkalmas. A termék 5 megapixeles, LED-es vakuval ellátott előlapi, szelfikamerát, és 8 megapixeles, autófókuszos, vakus hátlapi kamerát kapott.

Ám sötétben már nem igazán Forrás: Origo

A segítségükkel csak ideális körülmények között készíthetőek vállalható fotók, mert kevés fénynél már nagyon zajos és csúnya lesz a végeredmény.

Összegzés

A Vodafone Smart N9 Lite egy jól használható készülék, ami arra, amire kitalálták, tökéletesen alkalmas.

A jó grafikájú játékokat, nagy felbontású filmeket, videókat el lehet felejteni, a fényképezőgép funkciói sem kimagaslóak, viszont netezni, e-mailezni remekül lehet vele. Az akkumulátora kifogástalan, a telefonos funkciók is jól működnek, az ára pedig nagyon baráti, hiszen kevesebb mint harmincezer forintért már megvásárolható előfizetéstől független konstrukcióban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!