Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor gondolatai a francia konzervatív ellenzék vezérének beszédében

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Franciaország
Migrants and refugees wait in front of the city hall to have their situation examined and to obtain emergency accommodation in Nantes, western France, on July 23, 2018, following the evacuation by police of their camp at the Daviais square. French police on July 23, 2018 cleared some 450 Sudanese and Eritrean migrants from a park in the western city of Nantes where they had been camping for more than a month. / AFP PHOTO / Sébastien SALOM GOMIS
Vágólapra másolva!
Őszi évnyitót tartott a francia konzervatív ellenzéki párt, az LR (Republikánusok). Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök pártjának jelenlegi elnöke az egyik legtehetségesebb francia politikus, Laurent Wauquiez. Ahogy hat éve mindig, saját régiójában (Haute-Loire) évnyitót tartott, de most először pártelnökként. Lényegében az LR teljes vezetése ott volt a Mézenc-hegy tetején. A legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor ezt mondta a migránsválságra utalva: a francia emberek visszautasítják, hogy idegenek legyenek a saját hazájukban.
Vágólapra másolva!

Laurent Wauquiez természetesen bírálta a gyengekezű francia köztársasági elnököt, Emmanuel Macront. Macron elnöksége első évét botrányok sorozata kísérte, az Origo is rengeteget írt a bukott szocialista miniszterből elnökké választott Macron ügyeiről. Mielőtt elment volna Macron nyaralni, akkor robbant ki a talán legnagyobb botrány: testőrparancsnokáról kiderült, hogy passzióból rendőrálruhában tüntetésekre járt verekedni. A belügyminisztérium és az elnöki palota minderről tudott, az utolsó pillanatig próbálták védeni, végül Macron arra kényszerült, hogy nyilvánosan kelljen cáfolnia, hogy a szadista testőrparancsnok a szeretője.

Laurent Wauquiez Forrás: AFP/Bertrand Langlois

Wauquiez 35 perces, nagyon hatásos beszédet mondott, Tocqueville-t és Lévinas-t idézett, és természetesen Macront bírálta. Lehullt az álarc, Macron semmilyen problémát nem tud megoldani. Elmondta, hogy a fizetések vásárlóereje csökken, az adók nőttek (Macron összesen 8 új adót is bevezetett), az államháztartási hiány nőtt, és egyre kisebb gazdasági növekedés várható. Vagyis, súlyos gazdasági problémák vannak Franciaországban, a munkanélküliség mellett.

A legnagyobb problémának pedig a migránsválságot tartja, főleg, hogy sem Brüsszel, sem Franciaország nem tud erre megfelelő választ adni. A legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor így fogalmazott: a francia emberek visszautasítják, hogy idegenek legyenek a saját hazájukban.

Elmondta, hogy a nyár elején újraolvasta Lampedusa A párduc című regényét, amiben ez a herceg jelmondata:

Macron nem ezt teszi: nem tudja megtartani Franciaország értékeit, azaz, nem tudja az értékeket változatlanul hagyni, mert amit meg változtatni kellene, arra képtelen.

A migránsválsággal kapcsolatban gyakorlatilag

Orbán Viktor elmúlt három és fél évben elhangzott gondolatai jelennek meg.

Wauquiez azt mondta,

Azt is mondta, hogy a migránsügynek kell állnia mind az európai, mind a nemzeti kérdések középpontjában. A migránsválság ugyanis súlyos veszélyt jelent a nemzeti identitásra és természetesen a biztonságra. Arról is beszélt, hogy meg kell hallgatni a franciák véleményét a migránskérdésről. Az egész ország jövője a tét, így fogalmazott. Majd azt kérdezte: hogyhogy nem fogják fel Franciaország vezetői, hogy nem lehet több migránst befogadni, és hogy ez a migránsáradat veszélyt jelent az európai civilizációra?

Végül arról is beszélt, hogy

nem igaz, hogy a migránsoknak joguk van ott élni, ahol csak akarnak.

Ez nem úgy van, hogy ráböknek egy helyre, hogy oda akarnak menni, és akkor oda is mennek.

A francia jobboldal vezérének beszédével lényegében elkezdődött az őszi politikai ciklus Franciaországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről