Így lopnak ki milliárdokat az összeomló Venezuelából

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas tüntetés
Lilian Tintori, wife of prominent jailed opposition leader Leopoldo Lopez, waves a Venezuelan national flag during a rally against the government of President Nicolas Maduro in Caracas on October 26, 2016. Opponents of Maduro rallied in the streets as the leftist leader convened a crisis security meeting resisting their efforts to drive him from power. Thousands of opposition supporters began to gather at seven points around Caracas in the morning planning to march and join up in the east of the capital. / AFP PHOTO / Federico PARRA
Vágólapra másolva!
Matthius Krull svájci bankár bűnösnek vallotta magát a bíróságon, miután kiderült, hogy a venezuelai nemzeti olajvállalattól csalások és vesztegetések által befolyt pénzt segített tisztára mosni az ország gazdasági összeomlása után.
Vágólapra másolva!

Matthius Krull bevallotta, hogy segédkezett a venezuelai nemzeti olajvállalattól (Petróleos de Venezuela, PDVSA) vesztegetésekkel és csalásokkal kisajtolt 1,2 milliárd dollár tisztára mosásában. A csalássorozat még 2014 decemberében kezdődött, amikor összesen 600 millió dollárt sikkasztottak el a PDVSA-ből, amely az olajkitermelés miatt az ország legjelentősebb bevételi forrása.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a csalással okozott kár már 2015-ben elérte a 1,2 milliárd dollárt. Krull legalább négy magánbefektetőnek segített a pénzmosásban. Ő maga 2016-ban csatlakozott a csoporthoz, a pénzt pedig úgy próbálták meg tisztára mosni, hogy ingatlanokat vásároltak Miamiban.

Tüntetés Nicolas Madure kormánya ellen Venezuelában Forrás: AFP/Federico Parra

Krull elmondása szerint egy kifinomult hálózatot működtettek, a pénzmosásban pedig brókercégek, menedzserek, bankok és ingatlanbefektetési cégek is részt vettek az Egyesült Államokban és más országokban is.

A Miami Herald szerint Maduro venezuelai elnök és három mostohafia is tagjai voltak a hálózatnak.

A lopások 2014-ben kezdődtek, akkor, amikor az ország gazdasága már a válság komoly jeleit mutatta. Az olajárak zuhanását követően pedig egyre többen próbálták meg a lehető legtöbb pénzt kivinni az országból, még mielőtt bekövetkezik a csőd.

Maduro a héten 3000 százalékkal emelte a minimálbért, mivel az ország hivatalos fizetőeszköze a hiperinfláció miatt gyakorlatilag teljesen értéktelenné vált. Az idén már félmillió venezuelai hagyta el a dél-amerikai országot, és az emberek átlag 90 százaléka 11 kilót fogyott az elmúlt évek élelmiszerhiányának következtében.