Csökkentették a gyógyszercég bírságát, mert együttműködő volt

recept, gyógyszer, patika
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Bayer Hungária Kft. megtévesztette a fogyasztókat „Berocca" elnevezésű termékeinek népszerűsítésekor. A hatóság ugyanakkor figyelembe vette mind a jogsértés elismerését, mind pedig a megfelelési erőfeszítést a bírság kiszabásakor.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint

a Bayer Hungária Kft. Berocca Performance vény nélkül kapható gyógyszerének és Berocca pezsgőtabletta étrend-kiegészítőjének reklámjai megtévesztők voltak,

egyes tájékoztatásai pedig nem feleltek meg az ágazati előírásoknak. A hatóság 95 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A GVH megállapítása alapján a pezsgőtabletta reklámjaiban az európai közösségi jog által engedélyezett, valós és igazolt hatásnál többet (pl. „pörgős" napot, „maximális teljesítményt") ígértek. Nem került feltüntetésre továbbá, hogy a teljesítménynövelés mely összetevőnek tulajdonítható.

A gyógyszerrel összefüggésben pedig a hatóság a termékkategória feltüntetésének hiányát kifogásolta.

Továbbá az az állítás a reklámban, hogy a termék rövid időn belül segítséget nyújthat, nem állt összhangban alkalmazási előírásával, miszerint a hatáshoz négyhetes szedés szükséges.

A Hivatal döntésében utal arra, hogy nem tilos a különböző kategóriájú termékeket kínáló, úgynevezett ernyőmárka alkalmazása.

Célszerű azonban a vállalkozásoknak figyelemmel lenni arra, hogy az egyes kereskedelmi kommunikációk ezen belül mely termékre vonatkoznak,

illetve miként, milyen tartalommal jelennek meg – valamennyi termék esetében elvárás ugyanis a megfelelő információt hordozó tájékoztatás.

A hivatal jelentős kedvezményeket nyújt a kiszabandó bírság összegéből a jogsértésüket elismerő, tevőleges jóvátételt tanúsító vagy megfelelési programot kidolgozó vállalkozásoknak. Tekintettel a jogsértések részbeni elismerésére, illetve a már megvalósított megfelelési erőfeszítésekre, az ügyben kirótt bírság végül a csökkentő tételek nélküli összeg kevesebb, mint a fele lett.